Kol besengeh
Eenvoudig4 personen31 minuten bereiden
Mas & Carl: "JIWAfood met een hoofdletter J, en een van de meest geliefde farm-to-table-gerechten uit ons restaurant. Het gerecht is ontstaan omdat we een comforting en smooth vegetarische tegenhanger van de kip besengeh, een bekend Indisch gerecht, wilden maken. Denk maar niet dat iemand het nu nog over de kip besengeh heeft, iedereen vraagt naar de bloemkool. Voor een luchtig en krokant jasje gebruiken we zelfrijzend bakmeel. De soul zit in het knapperige van de frituur, gecombineerd met de zachtheid van de saus."
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- plantaardige olie (om in te frituren)
- Voor het beslag:
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 400 ml water
- 1 tl koenjitpoeder
- 1 el korianderzaad (grof gemalen)
- snuf versgemalen zwarte peper en zout
- Voor de besengehsaus:
- 2 el zonnebloemolie
- 1 ui (in dunne ringen)
- 1 el sambal badjak (of wat je in huis hebt)
- 300 ml kokosmelk
- 125 g santen
- 1 el gemalen korianderzaad
- 1 tl koenjitpoeder
- 1 el donkere basterdsuiker
- snuf zout
- versgemalen zwarte peper (naar smaak)
- Om het nog mooier te maken:
- paar takjes koriander
- 1 lente-ui (in de lengte doormidden)
- 1 rode peper (in ringen)
- geroosterde kokosrasp (optioneel)
- Ook nodig:
- diepe (frituur)pan of wok om in te frituren
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Snijd de roosjes van de bloemkool.
- Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en meng goed: het moet iets dikker zijn dan pannenkoekenbeslag.
- Verhit de zonnebloemolie in een diepe steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Fruit de ui en de sambal een paar minuten in de olie en voeg vervolgens 100 milliliter kokosmelk toe. Meng goed, laat al roerend 2 minuten pruttelen. Voeg de santen toe en laat rustig smelten. Voeg dan de rest van de kokosmelk, het gemalen korianderzaad en koenjitpoeder, de basterdsuiker en een snuf zout en peper toe. Meng goed en laat het inkoken tot een dikke, soepele saus. Doe er een scheutje water bij als je het te dik vindt.
- Verwarm intussen de frituur of verhit de olie in een pan tot 180 °C. Test of het heet genoeg is door er een stukje brood in te gooien: als het meteen bruist, is de olie heet. Wentel de bloemkoolroosjes door het beslag. Leg de roosjes voorzichtig met een tang in de olie en frituur rondom in ongeveer 5 minuten goudbruin.
- Bestrooi voor het opdienen met de koriander, lente-ui, rode peper en kokosrasp. Serveer met de besengehsaus.
