Advertentie
Van wafel tot koek
In Regula Ysewijns nieuwste boek “Van wafel tot koek” duik je in de bakgeschiedenis van de Lage Landen. De Belgische schrijfster liet zich inspireren door het 17e-eeuwse manuscript het Brabants Kookboek en beschrijft de favoriete lekkernijen die tot op de dag van vandaag gebakken worden.
Nostalgische stroopwafels
Op de basisschool ging ik vaak met mijn moeder winkelen in ‘de grote stad’ Arnhem. Het doel was dan meestal een nieuwe winterjas, of een paar schoenen, maar stiekem keek ik vooral uit naar het bezoekje aan de stroopwafelkraam. Een verse stroopwafel in de hand en een zak stroopwafelkruimels voor mee naar huis was namelijk vaste prik. Die Arnhemse kraam bestaat helaas niet meer, maar dat nostalgische gevoel bij stroopwafels zal ik altijd blijven houden. En precies dat gevoel van ‘even terug naar vroeger’ kreeg ik ook bij het doorbladeren van Regula Ysewijn’s boek: “Van wafel tot koek”.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Koekjes vol herinneringen
De Vlaamse Regula staat bekend om haar interesse in de geschiedenis achter recepten en eetculturen. Volgens haar ligt het hart van een eetcultuur in het bakken: steden en dorpen zijn trots op hun vlaai, peperkoek of plaatselijke brood. Voor dit boek liet de culinair schrijfster en fotografe zich onderdompelen in zowel culinaire teksten uit de geschiedenis van de Lage Landen, als eeuwenoude Nederlandse en Vlaamse kunst. “Van wafel tot koek” is ingedeeld in verschillende feestelijke gelegenheden door het jaar heen, die onlosmakelijk verbonden zijn met bepaald gebak. Neem oud en nieuw met oliebollen, carnaval met pannenkoeken en Sinterklaas met pepernoten. Als lezer word je zo hoofdstuk na hoofdstuk door een jaar vol culinaire tradities geleid.
Naast een reeks traditionele recepten beschrijft Regula ook de geschiedenis erachter, geïllustreerd met schitterende foto’s en schilderijen die minstens zo belangrijk zijn als de recepten zelf. Wanneer je het boek doorbladert is het alsof je een geschiedenisboek van de middelbare school in handen hebt, waarbij je langzaam wordt meegenomen terug in de tijd. En dat maakt het boek veel meer dan alleen een prachtig receptenboek.
Van wafel tot koek: recepten
Wij zijn al overtuigd, maar mocht je nog een klein beetje motivatie nodig hebben om “Van wafel tot koek” aan te schaffen, dan zijn hier een aantal recepten:
Wafels
Regula: “Dit recept is een echt 17e-eeuws recept, overgenomen en vertaald uit het Brabants kookboek.”
> naar het recept: wafels
Rijstevlaai
Bij échte taart uit Limburg denken we al snel aan klassieke rijstevlaai. Nog nooit zelf gemaakt? Probeer dit recept en het is net alsof je in Limburg bent!
> naar het recept: rijstevlaai
Stroopwafels
Misschien wel de klassieker onder de klassieker als je het over wafels en koek hebt. Onlangs testten we nog welke de beste stroopwafels uit de supermarkt waren. Met dit recept weet je zeker de je de allerlekkerste in huis hebt.
> naar het recept: stroopwafels
Lees ook:
Onze tips
Alles over het nieuwste boek van Donna Hay: “Too Easy”, inclusief recepten!
Alles over ‘Herman kookt terug’ en waarom dit zo veel meer dan een kookboek is…
Alles over het nieuwe kookboek “Bij Meera aan tafel”, inclusief recepten!
Alles over het kookboek “Veggilaine”, inclusief recepten natuurlijk!
Dit zijn de beste kookboeken van 2024
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?