Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
stroopwafel

Getest: dit zijn de lekkerste stroopwafels uit de supermarkt

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Als je het over klassiekers hebt, dan kun je niet onder de stroopwafel uit. Dit oer-Hollandse koekje is bekend over de hele wereld. Maar wil je weten welke stroopwafel nu de allerlekkerste is? Lees dan snel verder, want wij hebben het voor je uitgezocht!

Stroopwafeltest

Stroopwafels bestaan in allerlei soorten en maten. Met roomboter, karamel of honing, klein of groot, zonder gluten of met minder suiker en zelfs met karamel zeezout. Voor Foodies’ klassieke stroopwafeltest namen we alleen roomboter stroopwafels onder de loep (op eentje na dan).

De stroopwafels zijn gekocht bij verschillende winkels (Albert Heijn, PLUS, Jumbo, Lidl en Hema) en blind getest door een panel van 20 proefpersonen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Foodies’ klassieke stroopwafeltest

Voor de stroopwafeltest staan er zeven genummerde borden op tafel met stukjes stroopwafel. Ook ligt op elk bord een hele koek, om deze ook op uiterlijk goed te kunnen beoordelen. Het testpanel proeft blind en weet dus niet van welke winkels de stroopwafels afkomstig zijn. Wat meteen opvalt is het verschil in kleur.

De stroopwafels van Jumbo zijn duidelijk een stuk lichter van kleur dan de rest, terwijl die van Lidl en Kanjers eruit springen vanwege hun donkerbruine kleur, tegen het verbrande aan. Nummer 4 (Bakker Joop) is iets kleiner dan de andere koeken, de rest heeft een vergelijkbaar formaat.

Stroopwafeltest

Enthousiast én kritisch testpanel

Dat de stroopwafel een razend populair koekje is bleek wel uit het enthousiasme van de testers. Binnen de kortste keren waren de testformulieren op en moesten de bordjes stroopwafel worden aangevuld. Beter voor ons, want des te waardevoller is de testuitslag.

Het panel bestond uit 20 proefpersonen, die varieerden in de leeftijd van 25 tot 65 jaar. Stuk voor stuk serieuze testers, er werd grondig geproefd, geschreven en nog eens geproefd en ze waren erg nieuwsgierig naar welke stroopwafel van welke winkel kwam.

De onbetwiste winnaar

Er is één duidelijke winnaar in deze test: de roomboter stroopwafels van Jumbo, met een gemiddelde van 7,5. Hoewel ze op het eerste oog wat bleek zijn, maakte de smaak van deze wafels het meer dan goed. Deze stroopwafel kreeg lovende woorden van de testers: “Goede verhouding stroop/koek”, “veel smaak, stroperig”, “lekker, zacht, smeuïg, niet té zoet”, “smaakt vers”, “lekkere sterke smaak, zoals stroopwafel moet zijn”.

Opvallend was met name de boterige smaak, die de meeste proefpersonen erg lekker vonden: “Goed koekje, boterachtige smaak”. Eén van de panelleden vond dit echter juist níet lekker en beoordeelde deze stroopwafel slechts met een 3: “Heel veel roomboter, niet lekker (misselijk!)”. Smaken verschillen, zo blijkt maar weer.

De verliezer(s)

Twee stroopwafels scoorden duidelijk het minst. Op de laatste plaats eindigde Bakker Joop, verkrijgbaar bij Jumbo, die een magere 5,2 scoorde. Daarbij moet wel worden vermeld dat dat dit de enige stroopwafels waren die niet met roomboter zijn bereid. Enkele panelleden waren wel heel duidelijk in oordeel: “Is geen stroopwafel”, “Totaal geen stroopwafelsmaak”, “Nepsmaak, proeft goedkoop”. Ook kwam vaker terug dat deze koek erg droog, kruimelig en vlak van smaak was.

Opvallend genoeg scoorde ook het welbekende merk Kanjers, dat je vaak bij de kiosk en het tankstation tegenkomt, geen cijfer om over naar huis te schrijven: een 5,3. De donkere kleur doet het al vermoeden, deze stroopwafel wordt veelal als doorbakken en aangebrand ervaren. Ook noemen verschillende testers dat deze stroopwafel te karamelachtig van smaak is.

Ook de stroopwafels van Hema scoren slechts een 5,7 en halen daarmee een vijfde plek. De smaak wordt veelal als “apart”, “heel anders” en met een “gekke nasmaak” ervaren.

typisch Nederlandse etenswaren

De uitslag van Foodies’ klassieke stroopwafeltest

Benieuwd welke stroopwafels het beste scoren? Dit is het totaaloverzicht van de geteste stroopwafels:

  1. Jumbo stroopwafels met roomboter (€ 2,45 voor 468 gram): 7,5
  2. Albert Heijn roomboter stroopwafels (€ 2,45 voor 468 gram): 6,6
  3. Lidl roomboter stroopwafels (€ 2,45 voor 560 gram): 6,6
  4. G’woon stroopwafels met roombotervulling (verkrijgbaar bij o.a. PLUS en COOP) (€ 2,44 voor 480 gram): 6,3
  5. Hema roomboter stroopwafels (€ 3,- voor 390 gram): 5,7
  6. Kanjers Stroopwafels original (€ 2,49 voor 400 gram): 5,3
  7. Bakker Joop stroopwafels (de enige zonder roomboter) (€ 1,19 voor 378 gram): 5,2
Stroopwafeltest

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!