Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

Wafels

Wafels

  • Eenvoudig

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 20

Ingrediënten

Dit recept is een echt 17e-eeuws recept, overgenomen en vertaald uit het Brabants kookboek.

Bereiding

  1. Gebruik een gewone wafelijzerplaat*. Smelt de boter in de melk in een kleine pan op laag vuur en laat afkoelen.

  2. Doe de bloem en de gist in een grote kom of de kom van een elektrische mixer, maak een kuiltje in het midden en schenk de olie en de eidooiers en daarna de helft van de boter en de melk erin. Meng tot alles volledig opgenomen is. Schenk dan de rest van de boter en de melk erbij en meng goed.

  3. Verwarm een wafelijzer voor en zet je beslag, een soeplepel en een kwastje voor het invetten klaar.

  4. Vet het wafelijzer in.

  5. Schep wat beslag op de wafelplaat; als je je ijzer beter leert kennen, ontdek je vanzelf hoeveel beslag je nodig hebt. Sluit het ijzer en draai het meteen 2-3 keer om (Belgische wafelijzers kunnen omgedraaid worden), zodat het beslag goed verspreid wordt. Bak de wafel goudgeel (hoelang dat duurt hangt af van je ijzer, dus controleer af en toe) en serveer hem warm.

  6. Bewaar overgebleven wafels in een luchtdichte doos. Je kunt wafels gemakkelijk opwarmen in een heet wafelijzer of een broodrooster.

*De Brusselse (of Vlaamse) wafel wordt tegenwoordig in een heel diepe wafelplaat gemaakt, die eigenlijk alleen voor deze wafel kan worden gebruikt. Je kunt hem in een minder diepe plaat bakken; dan is hij net zo lekker en je kunt die ondiepe plaat ook voor andere wafels gebruiken, wat inhoudt dat je meer recepten kunt uitproberen. Dit is al met al een goede allrounder.

Receptuur en fotografie: Regula Ysewijn Illustraties: Bruno Vergauwen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Uit het boek

Van wafel tot koek

€ 35,00
cover van wafel tot koek

Lees verder onder de advertentie