Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
kookboeken voor vegetariërs

9x de leukste kookboeken voor vegetariërs en vegans

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Heb je het voornemen om meer vegetarisch te gaan eten? Haal dan je inspiratie uit deze fijne kookboeken voor vegetariërs, flexitariërs en vegans. Al mogen deze geweldige boeken eigenlijk sowieso niet je in keuken ontbreken wat ons betreft.

Kookboeken voor vegetariërs

Op onze redactie puilt onze boekenkast uit. We schrijven er regelmatig over, en koken vaak uit alle verschillende boeken. Daardoor weten we ook als geen ander welke boeken niet mogen ontbreken bij jou op de boekenplank! Vandaag delen we ons lijstje met de beste kookboeken voor vegetariërs.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vegan party food

In dit kleurrijke boek vind je de lekkerste én origineelste vegan gerechten en hapjes om te serveren op feestjes. Jason Tjon Affo heeft in dit boek veganistische recepten ontwikkelt voor elke gelegenheid. Verwen je geliefde met roze risotto tijdens een romantische datenight, maak bij een brunch indruk op je vrienden met matchatompoucen en serveer zoetzure tempésticks als partyfood op je verjaardagsfeestje. Uiteraard ontbreken ook de cocktailrecepten en ultieme hangover-gerechten niet.

Vegan party food

€ 25,99
Vegan Party Food

Van Boven in het wild

Al haar hele leven kookt Yvette van Boven met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou je tuinkers kopen als er hondsdraf tussen de stoeptegels groeit? je moet het alleen wéten en leren herkennen. En dat is precies van Yvette je leert in haar boek “Van Boven in het wild”. Dit boek is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat je de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert hoe je ze kunt herkennen én waar ze naar smaken. Zo leer je wildpluk gemakkelijk toe te passen in jouw eigen gerechten.

Van Boven in het wild

€ 38,99
Cover Van Boven in het wild

Lees ook:

Blik naar beneden: wildplukken met Yvette van Boven

Vegabijbel

Vegetariër van het eerste uur en oprichtster van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, Isabel Boerdam, bracht vorig jaar haar Vegabijbel uit. Een van onze favoriete kookboeken voor vegetariërs. In meer dan 150 recepten laat ze de oneindige mogelijkheden van de vegetarische keuken zien. Toen Isabel zelf op haar negende vegetarisch ging eten, mistte ze vooral de creatieve receptinspiratie. “Ik kwam meestal weer uit op een AVG’tje zonder vlees”, zei ze eerder in gesprek met ons. Met dit boek bracht ze daar verandering in. Probeer de biet bourguignon, portobellopizza of gemarineerde tempeh.

Vegabijbel

€ 27,50
Vegabijbel

Overigens is het nieuwste boek van Isabel Boerdam ook een van de fijnste kookboeken voor vegetariërs. Bestel ‘m snel en oordeel zelf!

De vega atlas

€ 35,00
Cover Vega Atlas

Kookboeken voor vegetariërs:

Vega Arabisch

In het nieuwe boek “Vega Arabisch” laat Mounir Toub zien dat de Midden-Oosterse keuken een echte groentekeuken is. Van courgette, aubergine en granaatappel tot pompoen, artisjok en ook de klassieke biet: in meer dan 90 gerechten spelen groenten de hoofdrol. Kleurrijk, smaakvol, een tikje exotisch en (merendeels) makkelijk: van zoete-aardappelwafels met labneh, olijvencake en baklavabuns tot falafelmacarons. En met de favoriete smaakmakers uit de Arabische keuken is het resultaat overheerlijk. Voor vegetariërs, flexitariërs en iedereen die gewoon lekker Arabisch wil eten!

Vega Arabisch

€ 27,50
cover Vega Arabisch

De vier seizoen van Vogel

Regiseusse, schrijfster en actrice Sanne Vogel staat al van jongs af aan in de keuken. Eigen recepten verzinnen, experimenteren en koken voor familie en vrienden is haar grootste hobby. Het boek “De vier seizoenen van Vogel” is het resultaat van een tienjarige zoektocht naar wat volgens Sanne Vogel het ideale eten is. Op de eerste plaats retelekker natuurlijk, maar daarnaast ook plantaardig, seizoensgebonden én lokaal. Sanne Vogel maakte een boek bomvol inspirerende gerechten en verhalen over hoe prachtig eten kan zijn.

De vier seizoenen van Vogel

€ 31,99
cover de vier seizoenen van vogel

Vegan vibes

Net als Isabel struggelde ook Lisa Steltenpool met het bedenken van creatieve vegetarische recepten. Voor Lisa kwam er nog een extra horde bij: zij eet helemaal vegan. Eerst at ze heel eenzijdig: aardappels, groenten en vleesvervangers, maar door veel te experimenteren ontdekte ze wat er allemaal mogelijk was. Nu maakt ze sushiburgers en vegan cookiedough en kan ze niet wachten om die inspiratie met je te delen. Of je nou vega of vegan bent, dit boek is je inspiratiebron. Lees ons interview met Lisa over haar kookboek hier terug.

Vegan Vibes

€ 24,99
Vegan Vibes

De groene bakplaat

Het grootste misverstand over vegetarisch eten is toch wel dat het moeilijk is. Gelukkig helpt Rukmini Iyer die gedachte uit de wereld met haar boek De groene bakplaat. Een van de handigste kookboeken voor vegetariërs, het is echt zo makkelijk als je denkt dat het is. Meng wat groenten op de bakplaat, breng ze op smaak en rooster ze in de oven. De smaakcombinaties die je kunt maken zijn oneindig: wat dacht je van een zoeteaardappeltajine met dadels en pastinaak of krokante gnocchi met paprika en rozemarijn? Vorig jaar zocht Bas haar nog op in Londen om samen te koken, je leest er hier alles over.

De groene bakplaat

€ 25,99
De groene bakplaat

Kookboeken voor vegetariërs:

Groenten

Dit boek is voor iedereen die weleens groenten eet, zeker niet alleen voor vegetariërs. Het staat vol met inspiratie voor culikenners & uitgebreide basiskennis voor (beginnende) koks die nog niet alles weten. Met uiteraard groenten in de hoofdrol, al had je dat waarschijnlijk al wel door. Mari Maris is dé aangewezen persoon om je alles te vertellen over koken met groenten. We deelden al eerder een paar heerlijke recepten uit dit fantastische boek!

Groenten

€ 46,99
Cover Groenten Mari Maris

Een ode aan groenten

Dit is niet zomaar een kookboek over groenten, dit is een kookboek waar je van gaat houden. Het laat zien hoe je nog meer uit groenten kunt halen door variatie in kooktechnieken met groenten in de hoofdrol: behalve koken, stomen en blancheren zijn veel groenten ook geschikt om te konfijten, schroeien, roosteren, frituren, stoven of karamelliseren. Niet alleen het toepassen van diverse bereidingswijzen levert verrassende resultaten op, ook kennis over smaakcombinaties. De recepten zijn niet allemaal vegetarisch maar zijn makkelijk te transformeren zodat iedereen kan meegenieten: van aardpeer tot en met zoete aardappel.

Een ode aan groenten

€ 40,00
Een ode aan groenten

kookboeken voor vegetariërs

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!