Lees verder onder de advertentie
Het Gouden Kookboek 2022
Lees verder onder de advertentie
Op de eerste dag van de Kookboekenweek is Het Gouden Kookboek 2022 – het beste kookboek van het jaar – bekendgemaakt: “Van Boven in het wild” van Yvette van Boven (Nijgh & van Ditmar) is dit jaar de winnaar! Yvette van Boven ontving de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar zojuist in het tv-programma “Tijd voor MAX”. Van Boven won de prijs al twee keer eerder, waaronder in 2020 voor haar kookboek “Home Made Basics“.
Dit jaar bepaalden voor het eerst kookboekenliefhebbers zelf wie de prijs voor Het Gouden Kookboek won. De Kookboekenweek loopt van 4 tot en met 13 november 2022.
Stemmen op Het Gouden Kookboek – het beste kookboek van 2022
Via Kookboekenweek.nl kon worden gestemd op vijf boeken – de Zilveren Kookboeken – die een vakjury onder leiding van Nadia Zerouali eerder nomineerde. Het publiek kon vervolgens stemmen op Het Gouden Kookboek. De genomineerden van 2022 waren:
- Cuisine Carine van Karin Gaasterland (Carrera Culinair)
- Java van Maureen Tan (Carrera Culinair)
- Noomi: De keuken van Irak van Sara Shawkat (Fontaine Uitgevers)
- Tofu van Emma de Thouars (Nijgh & Van Ditmar)
- Van Boven in het wild van Yvette van Boven (Nijgh & Van Ditmar)
In 2021 won Seppe Nobels met zijn boek “Een Kookboek” (Lannoo) de prijs.
Over de winnaar van Het Gouden Kookboek
“Van Boven in het wild” is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette van Boven laat de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert je hoe je ze kunt herkennen én waar ze naar smaken. Zo leer je wildpluk gemakkelijk toe te passen in je eigen gerechten. Achter in het boek staan meer dan honderd makkelijke – bijna allemaal vegetarische – recepten met een originele twist. Wat dacht je bijvoorbeeld van brandnetelpasta of kleefkruidtaartjes?
Foto: Oof Verschuren
Yvette van Boven
Yvette van Boven is culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator. Ze schreef talloze succesvolle kookboeken – zoals “Home Made“, “Home Sweet Home” en “Home Made Basics” – die zijn vertaald in het Engels, Frans, Spaans en Duits. Haar boek “Home Made Basics” werd in 2020 bekroond met Het Gouden Kookboek. Naast haar boeken is Yvette ook bekend van tv-programma’s “De Streken van Van Boven” en “Koken met Van Boven”, haar wekelijkse rubriek in Libelle en Volkskrant Magazine en natuurlijk reportages in Foodies Magazine. Zo ging Bas afgelopen jaar nog naar Ierland voor een masterclass wildplukken van Yvette.
De illustraties en vormgeving van haar boeken ontwerpt Yvette zelf, de prachtige foto’s in de boeken zijn van haar man Oof Verschuren. Ze woont afwisselend met haar man en hun hond Hughie in Amsterdam en West Cork, Ierland.
Foto: Oof Verschuren
De vakjury van Het Gouden Kookboek
Nadia Zerouali – winnaar van Het Gouden Kookboek in 2017 – is voor het tweede jaar voorzitter van de vakjury. De andere culinaire fijnproevers en lezers uit de jury zijn Jonneke de Zeeuw (culinair publicist en influencer), Bart van Aken (Boekverkoper van het Jaar 2013), Sarriel Taus (zakelijk leider van kunst- en designhub @droog) en Casper van Dijk (boekverkoper bij Boekhandel Kramer in Winterswijk). Samen besloten ze wat de vijf beste kookboeken van 2022 waren, het publiek koos uiteindelijk de winnaar met het beste kookboek van 2022.
Kookboekenweek 2022
De Kookboekenweek loopt dit jaar van 4 tot en met 13 november 2022. Tijdens deze week staan het kookboek en natuurlijk ook de liefde voor gezellig koken en lekker eten centraal bij de boekhandel en bibliotheek. Door het hele land worden bijvoorbeeld diverse activiteiten, interviews en evenementen georganiseerd, kijk maar eens bij de lokale boekhandel.
Lees ook:
Onze tips
Zelfgebakken brood binnen 10 minuten: redden wij dat?
Vers van de pers: McDonald’s brengt populaire burger terug
Haverrijst getest: hype of heerlijk?
Vers van de pers: vlees- en zuivelvervangers het gezondst in Nederland
Alles over maaltijdboxen: welk recept past bij jou?
GEWONNEN: diner voor twee in het restaurant van Jamie Oliver in Londen
Het Squid Game koekje: zo maak je ‘m zelf
Foodies Christmas Gifts: ben jij een van de gelukkige winnaars?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.
Lees verder onder de advertentie