Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Beste kookboeken van 2022: Het Gouden Kookboek

Het Gouden Kookboek 2022: dit is de winnaar

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Zojuist is Het Gouden Kookboek van 2022 bekend gemaakt! Dit is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. De bekendmaking is ook gelijk de start van de Kookboekenweek, die duurt van 4 t/m 13 november 2022. Benieuwd wie de winnaar is? Lees snel verder!

Het Gouden Kookboek 2022

Op de eerste dag van de Kookboekenweek is Het Gouden Kookboek 2022 – het beste kookboek van het jaar – bekendgemaakt: “Van Boven in het wild” van Yvette van Boven (Nijgh & van Ditmar) is dit jaar de winnaar! Yvette van Boven ontving de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar zojuist in het tv-programma “Tijd voor MAX”. Van Boven won de prijs al twee keer eerder, waaronder in 2020 voor haar kookboek “Home Made Basics.

Dit jaar bepaalden voor het eerst kookboekenliefhebbers zelf wie de prijs voor Het Gouden Kookboek won. De Kookboekenweek loopt van 4 tot en met 13 november 2022.

Uit het boek

Van Boven in het wild

€ 38,99
Cover Van Boven in het wild

Stemmen op Het Gouden Kookboek – het beste kookboek van 2022

Via Kookboekenweek.nl kon worden gestemd op vijf boeken – de Zilveren Kookboeken – die een vakjury onder leiding van Nadia Zerouali eerder nomineerde. Het publiek kon vervolgens stemmen op Het Gouden Kookboek. De genomineerden van 2022 waren:

In 2021 won Seppe Nobels met zijn boek “Een Kookboek” (Lannoo) de prijs.

Over de winnaar van Het Gouden Kookboek

“Van Boven in het wild” is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette van Boven laat de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert je hoe je ze kunt herkennen én waar ze naar smaken. Zo leer je wildpluk gemakkelijk toe te passen in je eigen gerechten. Achter in het boek staan meer dan honderd makkelijke – bijna allemaal vegetarische – recepten met een originele twist. Wat dacht je bijvoorbeeld van brandnetelpasta of kleefkruidtaartjes?

Het Gouden Kookboek: Bas Erkens & Yvette van Boven

Foto: Oof Verschuren

Yvette van Boven

Yvette van Boven is culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator. Ze schreef talloze succesvolle kookboeken – zoals “Home Made“, “Home Sweet Home” en “Home Made Basics” – die zijn vertaald in het Engels, Frans, Spaans en Duits. Haar boek “Home Made Basics” werd in 2020 bekroond met Het Gouden Kookboek. Naast haar boeken is Yvette ook bekend van tv-programma’s “De Streken van Van Boven” en “Koken met Van Boven”, haar wekelijkse rubriek in Libelle en Volkskrant Magazine en natuurlijk reportages in Foodies Magazine. Zo ging Bas afgelopen jaar nog naar Ierland voor een masterclass wildplukken van Yvette.

De illustraties en vormgeving van haar boeken ontwerpt Yvette zelf, de prachtige foto’s in de boeken zijn van haar man Oof Verschuren. Ze woont afwisselend met haar man en hun hond Hughie in Amsterdam en West Cork, Ierland.

Het Gouden Kookboek 2022: Bas & Yvette van Boven

Foto: Oof Verschuren

De vakjury van Het Gouden Kookboek

Nadia Zerouali – winnaar van Het Gouden Kookboek in 2017 –  is voor het tweede jaar voorzitter van de vakjury. De andere culinaire fijnproevers en lezers uit de jury zijn Jonneke de Zeeuw (culinair publicist en influencer), Bart van Aken (Boekverkoper van het Jaar 2013), Sarriel Taus (zakelijk leider van kunst- en designhub @droog) en Casper van Dijk (boekverkoper bij Boekhandel Kramer in Winterswijk). Samen besloten ze wat de vijf beste kookboeken van 2022 waren, het publiek koos uiteindelijk de winnaar met het beste kookboek van 2022.

Kookboekenweek 2022

De Kookboekenweek loopt dit jaar van 4 tot en met 13 november 2022. Tijdens deze week staan het kookboek en natuurlijk ook de liefde voor gezellig koken en lekker eten centraal bij de boekhandel en bibliotheek. Door het hele land worden bijvoorbeeld diverse activiteiten, interviews en evenementen georganiseerd, kijk maar eens bij de lokale boekhandel.

Het Gouden Kookboek 2022: Kookboekenweek

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!