Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Homakase: Saba nori maki (makreelrol)

Foodies boekenclub: “Homakase”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met meer dan 200 kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Homakase

‘Omakase’ betekent letterlijk: ‘ik laat het aan u over (chef)’. De gasten, in het geval van de Japanse omakase meestal maar een paar, krijgen voorgeschoteld wat de chef voor hen kiest. In ‘Homakase’ hebben we het niet over de chef van een Japans restaurant, maar over omakase thuis, homemade dus.

Sushi

Fotograaf Oof Verschuren (o.a. bekend van de fotografie van de boeken van Yvette van Boven) heeft zich de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in het bereiden van sushi. Stap voor stap, foto per foto laat hij zien hoe je op professionele wijze échte sushi bereidt voor zes gasten bij jou aan tafel. Bij alle minder bekende ingrediënten of benodigde keukenspullen wordt stilgestaan, ook waar ze te krijgen zijn en zo nodig in welk seizoen. Dat is ook het idee achter de Japanse keuken: kook lokaal en seizoensgebonden.

Het resultaat is een schitterend en uiterst bruikbaar boek waar elke beginnende of beetje gevorderde thuiskok mee uit de voeten kan. Jij dus ook!

Oof Verschuren Homakase

Aan tafel

Voor de lancering van het boek mocht Bas aanschuiven bij Oof Verschuren en Yvette van Boven thuis. “Met maar vijf andere gasten werd ik volledig in de watten gelegd. Oof maakte de mooiste, meest verse en lekkerste sushi die ik ooit geproefd heb. Elke hap smolt weg op mijn tong. Yvette was de ideale gastvrouw die ervoor zorgde dat niemand iets tekort kwam”, aldus Bas. Verschillende soorten sushi passeerden de revue. Bas: “Yvette schonk heerlijke sake terwijl ze tussendoor de afwas deed en de gasten vermaakte. De hele tafel werd een beetje verliefd op Oof. Ik ook, dít wil je. Stiekem hoop ik dat Oof ooit zijn eigen intieme barretje met sushi opent.”

Van hobby naar boek: Homakase

Oof verschuren maakte dit boek vol overgave en passie. Een hobby die veranderde in het boek ‘Homakase’. Dat de Japanse keuken veel meer is dan de standaard sushi die we op de meeste kaarten van all you can eat restaurants vinden wisten we natuurlijk al. Oof gaat nog een stapje verder. Hij deelt in zijn boek ‘Homakase’ niet alleen de mooiste recepten, hij vertelt ook de achtergrond van de verschillende ingrediënten. Met dit boek leer je wat sushi is en hoe je zelfs in Nederland met lokale en verse producten prachtige gerechten maakt. Zo was één van de lekkerste gerechten die Oof serveerde gemaakt met inktvis uit de Noordzee.

Homakase

€ 38,99
winactie Homakase

Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:

Hotate temaki (coquille temaki)

Oof: “Temaki betekent zoals u eerder heeft kunnen lezen: ‘handrol’. Dit gerechtje is niet bepaald een rol en het velletje nori doet eigenlijk meer dienst als eetbaar servet, zodat u schone vingers houdt. Een beetje zoals een witte boterham uw eiersalade bij elkaar houdt tijdens een Engelse high tea. Lekker is dat velletje nori trouwens wel. De beetje rokerige maritieme smaak gaat heel goed samen met de zoete en zachte hotate en het knapperige pankokruim. Als de schelpen lekker gemarineerd zijn in de kombu dashi zijn ze klaar voor de netabox. Maak deze gang à la minute, zodat alles fris en knapperig is. De verschillen in structuur maken dit hapje bijzonder smakelijk.”

Hotate temaki (coquille temaki)

Saba nori maki (makreelrol)

Oof: “Eigenlijk is deze rol meer een sashimirol dan sushirol, want in deze maki zit geen rijst. Maar de makreel heeft meer dan genoeg umami en zijn vet wordt mooi door de azijn uitgebalanceerd. U houdt dus een heel mooi fris hapje in uw handen. Mocht hij nou lastig dicht te plakken zijn, dan mag u van mij stiekem toch een heel dun randje rijst ertussen plakken om hem mooi strak dicht te krijgen. Maar op een gegeven moment moet u het ook zonder kunnen. Oefening baart kunst! Zie de rijst maar even als de zijwieltjes op een kinderfiets.”

Homakase: Saba nori maki (makreelrol)

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!