Hotate temaki (coquille temaki)
Gemiddeld4 personen30 minuten bereiden
Oof: "Temaki betekent zoals u eerder heeft kunnen lezen: ‘handrol’. Dit gerechtje is niet bepaald een rol en het velletje nori doet eigenlijk meer dienst als eetbaar servet, zodat u schone vingers houdt. Een beetje zoals een witte boterham uw eiersalade bij elkaar houdt tijdens een Engelse high tea. Lekker is dat velletje nori trouwens wel. De beetje rokerige maritieme smaak gaat heel goed samen met de zoete en zachte hotate en het knapperige pankokruim. Als de schelpen lekker gemarineerd zijn in de kombu dashi zijn ze klaar voor de netabox. Maak deze gang à la minute, zodat alles fris en knapperig is. De verschillen in structuur maken dit hapje bijzonder smakelijk."
Ingrediënten
- 6 dikke hotate (coquilles)
- 1½ vel nori
- 2 el boter
- 3 el panko
- plensje sake
- shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder)
- zout
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Knip de nori in vierkanten, zodat u 6 velletjes heeft klaarliggen.
- Snijd de hotate horizontaal doormidden, zodat u per schelp twee hockeypucks overhoudt.
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de helft van de boter. Bak de panko in de boter tot hij goudbruin en knapperig is. Giet het uit de pan op wat keukenpapier en veeg de hete pan schoon. Laat de rest van de boter smelten en bak de hotate 30 seconden per kant boven hoog vuur in de boter. Blus de schelpen af met een plensje sake en schep ze uit de pan.
- Maak de temaki nu snel een voor een en geef ze direct aan uw gasten. Leg 2 overlangs gehalveerde hotate naast elkaar op een vierkantje nori en schep er een lepeltje panko overheen. Strooi er nog wat shichimi togarashi op en een kleine snuf zout.
Tip: Laat uw gasten niet te lang wachten met opeten, anders gaat de knapperigheid verloren en wordt de nori slap.

Meer gerechten zoals deze?
Homakase