Chin. Ind. Rest. Kookboek

Van foe yong hai tot babi pangang; deze gerechten kent iedereen, dat durven wij wel te beweren. Maak deze afhaal-klassiekers met het prachtige boek “Chin. Ind. Rest. Kookboek” eens zelf.

Chin. Ind. Rest. kookboek

Bestel het boek:

Chin. Ind. Rest. kookboek
€38,99

Chinees restaurant

Ik herinner het me als de dag van gisteren: op een kinderfeestje van een vriendin gingen we uit eten naar een Chinees restaurant. Een vriendje van ons bestelde toen haaievinnensoep. Ik was in shock. Ik had er dan ook nog nooit van gehoord en het klonk zo ontzettend spannend! Toch ging ik voor de veilige keuze, datgene wat ik kende; foe yong hai met bami. Net als de rest van de kinderen overigens. Nu ik wat ouder ben, wéét ik hoe leuk het is om onbekende producten en gerechten te ontdekken. Soms even weg te gaan van de gebaande paden. Vooral ook omdat je weet; die andere gerechten blijven wel. Daar kan ik altijd naar teruggrijpen. Op welk moment ik dat ook wil.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Comfortfood

Als je het mij vraagt, zijn de klassiekers van het Chinees-Indisch restaurant het perfecte comfortfood. Het is toch niet voor niets dat die restaurants een groot deel van hun inkomsten uit de afhaal halen? Met zo’n groot bord bami op de bank, dat is wat toch wat je wilt? In dit fantastische kookboek vind je alle denkbare klassiekers, het was voor ons dan ook moeilijk kiezen. Het liefste hadden we óók de loempia hier uitgelicht en óók de haaievinnensoep – ik ben er inmiddels van gaan houden – een plekje gegeven. Je valt van de ene in de andere herkenning.

Danny: “Goreng betekent ‘gebakken’ en komt uit de Indonesische/Maleisische taal. Vroeger was er een gebrek aan Aziatische producten, hierdoor werd er gekeken naar wat beschikbaar was en werd de bami die we nu kennen gemaakt van Italiaanse pasta (linguine). Om de bami te maken, wordt pasta al dente gekookt. Er is ook een bruine bami-variant, die krijg je door er donkere sojasaus (soms gecombineerd met ketjap) doorheen te mengen. Je herkent een goede bami aan mooie lange slierten die niet in stukjes zijn gewokt. Zorg dus dat je tijdens het wokken niet al te veel kracht gebruikt. Bami goreng eet je samen met andere gerechten, als bijgerecht, maar kun je ook prima eten als een volwaardig gerecht.”

> naar het recept: bami goreng

Chin. Ind. Rest. Kookboek: bami goreng

Tjap tjoy met kip

Danny: “Tjap tjoy is letterlijk vertaald ‘een mix van groente’, dus je kunt vrij combineren of uitbreiden met bijvoorbeeld lotuswortel, asperges, mu-er of andere ‘knapperige’ groenten. Daarnaast kun je de kip vervangen door garnaal of rundvlees, of houd de tjap tjoy vegetarisch. Om het hartige karakter te creëren is het belangrijk om goede kwaliteit bouillon te gebruiken.”

> naar het recept: tjap tjoy met kip

Tjap tjoy met kip

Babi pangang

Deze klassieker kent natuurlijk iedereen, en mag absoluut niet ontbreken in “Chin. Ind. Rest. Kookboek”.

> naar het recept: babi pangang

Babi pangang

Nog meer recepten uit Chin. Ind. Rest. Kookboek:

Foe yong hai

Danny: “Samen met babi pangang en tjap tjoy behoort foe yong hai tot de top drie klassiekers van de Chin. Ind.-menukaart. Foe yong hai is een omelet met groente en kip die geserveerd wordt met een zoetzure saus. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Guangdong-regio en wordt origineel geserveerd met ‘crab’ (‘hai’ in het Chinees). Voor het maken van een goede foe yong hai is het belangrijk dat je ingrediënten al voorgekookt zijn en dat ze goed droog zijn. Hierdoor hoef je je ei niet al te lang door te laten garen, zodat het ook nog sappig en zacht is vanbinnen en je geen een waterige omelet krijgt.”

> naar het recept: foe yong hai

foe yong hai

Kip met ananas in zoetzure saus

Danny: “De meeste personen die een Chin. Ind. Rest. binnenlopen hebben zich wel eens afgevraagd hoe het kan dat er zoveel gerechten op het menu staan of hoeveel koks er wel niet in de keuken staan om ze allemaal te kunnen bereiden. De truc is: goede basissauzen, veelzijdige groentegarnituren, grote vriezers en het gebruik van houdbare producten. Men wilde veel voor weinig, maar ook snel en gevarieerd. Deze kip met ananas in zoetzure saus is daarvan een perfect voorbeeld. Hier wordt de koe-loe-kaisaus gebruikt als basis naast ananas uit blik (goedkoop, lang houdbaar en altijd goed). Voeg ze samen met de multi-inzetbare groentegarnituren en je hebt een nieuw topgerecht. Heeft de chef ananas over, dan wordt het als gefrituurde ananas verkocht of belandt het de dag erna in de saus. Niets wordt weggegooid.”

> naar het recept: kip met ananas in zoetzure saus

Kip met ananas in zoetzure saus

Lees ook: