Kip met ananas in zoetzure saus
Eenvoudig
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Week voor de kip de kip 10 minuten in een kom met koud water. Snijd de filet in de lengte door de helft, zodat de plakjes korter worden. Snijd het vlees schuin in plakken van ½ centimeter. Snijd brede stukken (van het dikke deel van de filet) eventueel nog een keer doormidden. Maak een marinade door in een kom de ve-tsin, baking soda, maizena, het zout, ei en 1 el water te mengen. Voeg de kip toe en meng tot de kip al de marinade heeft opgenomen. Bedek de gemarineerde kip vervolgens met 2 el neutrale olie en laat afgedekt in de koelkast minstens 30 minuten marineren.
Meng voor de saus in een kommetje de maizena met 50 milliliter water tot je geen klontjes meer ziet en het een homogeen papje is geworden. Breng in een pan 1 liter water aan de kook met de appel, sinaasappel, wortel, bleekselderij, gember, kaneel en hagendoorn. Laat 30 minuten inkoken tot je circa 800 milliliter water overhebt.
Schep met een schuimspaan alle ingrediënten eruit zodat je alleen de bouillon overhebt. Voeg de azijn, suiker, het zout en de tomatenpuree toe en klop los met een garde tot de tomatenpuree is opgelost en je geen klontjes meer hebt.
Breng aan de kook, draai het vuur uit en roer de maizenaslurry erdoor tot je een stroperige saus hebt. Mocht de saus te dun zijn, voeg dan meer maizenaslurry toe. Breng weer aan de kook en draai het vuur uit. Meet 250 milliliter saus af, verdeel de rest over gesteriliseerde potten, laat afkoelen en bewaar tot 1 week in de koelkast of vries het in bakjes in.
Haal de kip 30 minuten voor gebruik uit de koelkast om op temperatuur te komen en meng goed door zodat de olie zich verdeelt. Verhit een flinke laag olie in een wok en bak de kip 30 seconden tot 1 minuut, of tot het vlees helemaal is dichtgeschroeid. Schep de kip uit de olie en laat uitlekken op een bakrooster.
Verwarm voor de groentemix 2 el neutrale olie in een wok op laag vuur en fruit de ui 1½ minuut. Voeg de kip, ananas en rode en groene paprika toe en wok 1½ minuut op hoog vuur. Roer
de koe-loe-kaisaus en ve-tsin erdoor en breng aan de kook. Schep de kip met ananas in zoetzure saus op een serveerbord.