Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Tjap tjoy met kip

Tjap tjoy met kip

  • Eenvoudig

  • 35 minuten bereidingstijd35 min. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Tjap tjoy is een Chinees gerecht. Letterlijk vertaald betekent het ‘een mix van groente’, dus je kunt vrij combineren of uitbreiden. Voeg bijvoorbeeld wat extra Chinese groente toe, rundvlees of kip. Er is geen vast recept dus experimenteer er op los!

Bereiding

  1. Week voor de kip de kip 10 minuten in een kom met koud water. Snijd de filet in de lengte door de helft, zodat de plakjes korter worden. Snijd het vlees schuin in plakken van ½ centimeter. Snijd brede stukken (van het dikke deel van de filet) eventueel nog een keer doormidden. Maak een marinade door in een kom de ve-tsin, baking soda, maizena, het zout, ei en 1 el water te mengen. Voeg de kip toe en meng tot de kip al de marinade heeft opgenomen. Bedek de gemarineerde kip vervolgens met 4 eetlepels neutrale olie en laat afgedekt in de koelkast minstens 30 minuten marineren.

  2. Breng een pan gezouten water aan de kook. Blancheer de wortel er 1 minuut in, giet af en laat 5 minuten uitlekken in een vergiet. Snijd de wortel in halvemaantjes van 1 cm. Meng in een kommetje de maizena met 10 milliliter water tot je geen klontjes meer ziet en het een homogeen papje is geworden.

  3. Haal de kip 30 minuten voor gebruik uit de koelkast om op temperatuur te komen en meng goed door zodat de olie zich verdeelt. Verhit een flinke laag olie in een wok en bak de kip 30 seconden tot 1 minuut, of tot het vlees helemaal is dichtgeschroeid. Schep de kip uit de olie en laat uitlekken op een bakrooster.

  4. Verhit de olie in een wok op laag vuur en fruit de ui 1 minuut. Voeg de kip en alle groenten, behalve de taugé en prei, toe en wok 2 minuten op hoog vuur.

  5. Doe de bouillon erbij en breng op smaak met het zout, de suiker en ve-tsin. Breng aan de kook. Voeg de taugé, prei en maizenaslurry toe en breng al roerend aan de kook tot de saus stroperig wordt.

  6. Draai het vuur uit en roer de sesamolie erdoorheen. Schep de tjap tjoy op een serveerbord.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (3 stemmen)
Uit het boek

Chin. Ind. Rest. kookboek

€ 38,99
Chin. Ind. Rest. kookboek