Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Vegan gyoza

Gyoza maken: zo doe je dat

Profielfoto van AnneAnne Mebelder
Ravioli, dumpling, wonton, samosa of pierogi: ieder land heeft wel een eigen variant op een gevuld deegkussentje. De gyoza is de Japanse versie en zijn vaak gevuld met kip- of varkensvlees en kool. Je kookt én bakt ze, waardoor ze lekker knapperig worden. Wij geven je de nodige tips, tricks én recepten.

Gyoza maken

Lees verder na de advertentie

Gyoza’s zijn Japanse dumplings, oftewel deegpakketjes van tarwemeel en vaak gevuld met kip- of varkensvlees en kool en/of andere groente. Typerend voor dit Japanse hapje is de knapperige onderkant, die hij krijgt doordat je hem zowel bakt als gaar stoomt. Met onze tips kun je nu ook makkelijk zelf gyoza maken!

Gyoza recept:

Gyoza’s met gehakt en lente-ui eroverheen

Gyoza met gehakt

Zelf gyoza’s maken lijkt een enorme klus, maar dat valt reuze mee. Als je eenmaal het vouwen onder de knie hebt is het maken ervan kinderspel.

Naar het recept

Extra knapperig rokje

Wil je een lekker knapperig ‘rokje’ aan de onderkant van de deegpakketjes creëren? Roer hiervoor 1 tl maizena door het water voor je het aan de pan toevoegt.

Variëren met vulling

Met de vulling in gyoza’s kun je naar smaak variëren. Ga voor kip- of varkensgehakt, of gebruik eens andere groenten of paddenstoelen als je een vegetarische variant wilt. Ben je een visliefhebber? Vervang de groenten door fijngehakte, gepelde rauwe garnalen. Vul het deeg met de rauwe vulling.

Kant-en-klaar

Heb je niet zoveel tijd om uitgebreid in de keuken te staan? Je kunt eventueel kant-en-klare gyoza-vellen gebruiken. Deze vind je online en bij goed gesorteerde toko’s.

Hoe bewaar je ze?

Heb je een voorraadje gyoza’s gemaakt? Je kunt de deegpakketjes in een afgesloten diepvrieszak tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Je hoeft ze voor gebruik niet te ontdooien.

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Meer gyoza recepten:

Ben je enthousiast geworden om de keuken in te duiken? Wij verzamelden een aantal lekkere recepten om direct mee aan de slag te gaan.

vegetarische gyoza ©Yoko Inagaki

Vegetarische gyoza

Yoko Inagaki: “Gyoza is een oorspronkelijk Chinees gerecht met een Japanse twist. Deze vegetarische variant vind ik stiekem lekkerder dan de klassieke gyoza met varkensgehakt. Verkruimelde tofu absorbeert het zoete van de kool en de frisse geur van de verse gember prikkelt zachtjes je neus. Gewoon té lekker en zelfs een tikkeltje verslavend.”

Naar het recept
Vegan gyoza

Vegan gyoza

Deze variant is zelfs helemaal vegan én geschikt om in te vriezen.

Naar het recept
Gyoza’s met gehakt en lente-ui eroverheen

Zelf gyoza maken

Zelf gyoza’s maken lijkt een enorme klus, maar dat valt reuze mee. Als je eenmaal het vouwen onder de knie hebt is het maken ervan kinderspel.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 300 g varkensgehakt
  • 2 lente-uitjes (fijngesneden)
  • 150 g Chinese kool (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl witte peper
  • 30 kant-en-klare gyozavellen (bij de toko of grotere supermarkt)
  • 1 el neutrale olie (zoals zonnebloemolie)
  • 60 ml water
  • 1 lente-uitje (in sliertjes)
  • crispy chili-olie (optioneel)

Voor de dipsaus

  • 3 el sojasaus
  • 1/2 el sushi-azijn
  • 1 el heet water
  • 1 tl suiker

Bereiding

  1. Doe het gehakt in een kom en voeg de lente-ui, de Chinese kool, de knoflook, de gember, de sojasaus, de oestersaus, de sesamolie, het zout en de witte peper toe. Meng alles goed met elkaar en laat eventueel nog ca. 15 minuten (of langer) rusten in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

  2. Zet een bakje met water klaar. Leg een gyozavel in je handpalm en leg ongeveer een theelepel van de vulling in het midden van het vel. Maak je wijsvinger nat en maak de randen van het deeg licht vochtig.

  3. Vouw het deeg dubbel en knijp het midden dicht. Maak dan met je duim en wijsvinger kleine plooitjes langs één kant en druk de randen stevig dicht, als een waaier. Herhaal met de rest van de vulling en de gyozavellen.

  4. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en leg de gyoza’s met de platte kant naar beneden in de pan. Bak een paar minuten en controleer of de platte onderkanten een goudbruin korstje hebben.

  5. Voeg het water toe, dek de pan af en laat de gyoza’s ca. 5 minuten stomen, tot het water verdampt is. Neem het deksel eraf en bak nog ca. 1 minuut, zodat de onderkant weer krokant wordt.

  6. Roer voor de dipsaus alle ingrediënten in een kommetje door elkaar. Serveer de gyoza’s met de dipsaus en maak af met de sliertjes lente-ui en eventueel wat crispy chiliolie.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!