Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Vegan gyoza

Vegan gyoza

  • Eenvoudig

  • ca. 2 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 20 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 25

Voor het deeg

Voor de vulling

Voor de dipsaus

Bereiding

  1. Meng voor het deeg de bloem met het zout in een kom. Breng water aan de kook en meet 150 ml kokend water af. Schenk het water langzaam, al roerend met een lepel bij de bloem zodat er een stevig deeg ontstaat. Laat het deeg iets afkoelen, stort het op een schoon werkblad en kneed het in ca. 10 minuten glad. Wikkel het deeg in folie en zet minimaal 1 uur in de koelkast.

  2. Hak intussen voor de vulling de kool, de champignons, de wortel en de waterkastanjes fijn en doe alles in een kom. Voeg de gember, de knoflook en de lente-ui toe. Verhit 2 el olie in een wok op hoog vuur en roerbak er het groentemengsel in ca. 3 minuten zacht in. Schenk de sojasaus en de sake bij en laat 2-3 minuten inkoken. Breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel terug in de kom en laat volledig afkoelen.

  3. Verdeel het deeg in 2 porties. Bestuif het werkblad royaal met maizena en rol 1 portie deeg flinterdun uit. Steek rondjes van 10 cm Ø uit het deeg en leg ze op elkaar. Herhaal dit met de tweede portie deeg. Plak de restjes deeg aan elkaar en herhaal zodat je 25 deegrondjes krijgt.

  4. Bestuif een bakplaat met maizena en zet een kom met koud water klaar. Leg een deegrondje in je handpalm en schep wat vulling in het midden. Bevochtig je vinger met het water en bestrijk hiermee licht de randen van het deeg. Vouw het deeg dubbel, maak kleine vouwtjes langs 1 deegrand en druk de randen goed op elkaar. Leg de gevouwen dumplings naast elkaar op de bakplaat en zet ze 1-2 uur in de vriezer. Doe de bevroren dumplings in een diepvrieszak en bewaar ze tot 3 maanden in de vriezer. Je hoeft ze niet te ontdooien voor gebruik.

  5. Verhit een scheutje olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en een passend deksel. Bak er de gyoza met de platte kant naar beneden ca. 2 minuten in tot de onderkant goudbruin is. Voeg 100 ml water toe aan de pan en dek de pan af. Kook 3-5 minuten op middelhoog vuur tot het water verdampt is en de dumplings gaar zijn. Haal het deksel van de pan en verhit nog 1 minuut.

  6. Roer alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar. Serveer de gyoza met de dipsaus.

Tips:

1. Wil je een lekker knapperig ‘rokje’ aan de onderkant van je gyoza creëren? Roer hiervoor 1 tl maizena door het water voor je het aan de pan toevoegt.

2. Liever vlees? Vervang de groenten in het recept door 400 g kip- of varkensgehakt en vul het deeg met de rauwe vulling.

3. Gyoza met garnalenvulling? Vervang de groenten door fijngehakte, gepelde rauwe garnalen. Vul het deeg met de rauwe vulling. Je kunt eventueel kanten- klare gyoza-vellen gebruiken. Deze vind je online en bij goed gesorteerde toko’s.

Per portie: 62 kcal | 10 g koolhydraten | 1 g eiwit | 2 g vet

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Barney Desmazery Foto’s: Mike English Styling: Faye Wears Foodstyling: Katie Marshall

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)