Bereiding

Yoko Inagaki: “Gyoza is een oorspronkelijk Chinees gerecht met een Japanse twist. Deze vegetarische variant vind ik stiekem lekkerder dan de klassieke gyoza met varkensgehakt. Verkruimelde tofu absorbeert het zoete van de kool en de frisse geur van de verse gember prikkelt zachtjes je neus. Gewoon té lekker en zelfs een tikkeltje verslavend.”

  1. Bestrooi de kool met een snufje zout en laat 10 minuten staan. Doe de tofu in een kom. Voeg de kool, lente-ui, gember en knoflook toe. Breng op smaak met zout en peper, en voeg eventueel komijn toe.
  2. Kneed alles met je handen goed door elkaar.
  3. Maak de gyoza: pak een deegvelletje en leg een afgestreken eetlepel van het tofumengsel in het midden. Maak je vingers nat en bestrijk de randen met water. Vouw nu één kant over de vulling heen en plak vier centimeter aan de bovenkant dicht – laat de zijkanten nog open. Duw dan het open zijgedeelte van gyoza naar binnen en maak twee ‘oren’. Knijp in elk oor om de gyoza helemaal dicht te maken.
  4. Verhit de zonnebloemolie op midden-hoog vuur in een koekenpan. Leg zodra de olie gloeiend heet is de gyoza in de koekenpan. Controleer na twee minuten de onderkant van de gyoza. Als die bruin zijn, zet je het vuur laag.
  5. Giet een bodempje heet water in de koekenpan en leg een deksel op de pan. Laat zachtjes sudderen tot het vocht is verdwenen. Schud de pan zo nu en dan voorzichtig om te voorkomen dat de gyoza aan de bodem plakken.
  6. Besprenkel de gyoza met de sesamolie en serveer op een mooie schaal.
  7. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus in twee afzonderlijke schaaltjes, zodat ieder zijn eigen bakje heeft.
YOKO

Uit het boek:

YOKO
€34,99