Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
de perfecte risotto: paddenstoelenrisotto

Dit zijn dé gouden tips voor de perfecte risotto

Advertentie

Over hoe een perfecte risotto hoort te zijn bestaat weinig discussie. Lekker romig en smeuïg, maar niet te zompig. Met een zachte rijst, maar wel een beetje bite. En natuurlijk vol smaak. Maar hoe doe je dat? We delen de beste tips & tricks voor een perfecte risotto.

Perfecte risotto: de korrel

Rijst is het belangrijkste ingrediënt in de perfecte risotto, dus kies hem zorgvuldig. Arborio is als bekendste risottorijst de meest voor de hand liggende en wat ons betreft ook een prima keuze. Maar er zijn ook andere, minder bekende soorten zoals carnaroli. Deze soort heeft een iets stevigere korrel en bevat meer zetmeel, waardoor de risotto nog romiger wordt. Velen beschouwen daarom deze soort als de beste risottorijst.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Goede pan

Een veelgemaakte fout is om risotto te maken in een veel te brede pan. In een brede pan krijgt de rijst te veel ruimte en gaart hij in een ondiepe laag. Wat je wil is dat de korrels juist veel langs elkaar heen scheuren en op die manier het zetmeel vrijkomt. Kies dus liever voor een hogere, smalle pan en een lange houten spatel, zodat je de boel tijdens het garen stevig door kan roeren voor de perfecte risotto.

Laagje olie

Meestal begint het maken van risotto met het aanfruiten van wat fijngehakte sjalot en knoflook in een scheutje olijfolie. So far so good. Als je vervolgens de rijst aan de pan toevoegt en direct wat vloeistof erbij giet, heb je een belangrijke stap overgeslagen. Je moet de rijst namelijk eerst een paar minuten in de olie bakken. Zorg daarbij dat alle rijstkorrels bedekt zijn met een laagje olie en mooi glazig worden. Het bakken in olie zorgt voor een optimale smaak en textuur en de korrels kunnen hierdoor meer vocht opnemen, met een smaakvoller resultaat.

Afblussen

Als de rijst mooi glazig is, is het bijna tijd voor het garen in de bouillon. Maar eerst nog iets heel belangrijks: het afblussen met een flinke scheut witte wijn. Zet het vuur hoog, giet een glas witte wijn bij de rijst en laat hem in 2-3 minuten helemaal inkoken voor je de eerste scheut bouillon toevoegt. De alcohol kookt uit, het vocht verdampt en wat achterblijft is het heerlijke aroma en een fris zuurtje, met als resultaat een meer uitgesproken, uitgebalanceerde smaak. Ga voor een frisse, aromatische wijn die je lekker vindt, zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.

Feiten over wijn

Bouillon

Rijst heeft uit zichzelf niet veel smaak, maar als je hem in lekkere bouillon gaart nemen de korrels al zijn smaak en aroma op. Kies daarom een sterke bouillon van goede kwaliteit. Heb je geen zelfgemaakte bouillon voorhanden, koop dan een goede bouillon in een glazen pot, die is over het algemeen veel smaakvoller dan bouillon op basis van bouillonblokjes. Verwarm de bouillon in een pan tot net onder het kookpunt en zet dan het vuur laag, zodat de bouillon niet afkoelt. Als je koude bouillon aan de rijst toevoegt, raakt het kookproces verstoord, dus zorg dat hij de hele tijd op temperatuur blijft. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en wacht telkens tot het vocht opgenomen is voor je meer bouillon toevoegt. Op die manier heb je de hoeveelheid in de hand zodat je risotto niet te zompig is tegen de tijd dat de rijst gaar is.

Perfecte risotto: roeren

Hoe meer je tijdens het koken roert, hoe meer zetmeel er vrijkomt en hoe smeuïger je risotto wordt. Het roeren is dus een heel belangrijk onderdeel van het proces, maar je moet het ook niet overdrijven. Als je te weinig roert, wordt je risotto niet smeuïg en kan het aanbranden, maar als je de hele tijd blijft roeren, blijft er weinig van de rijstkorrels over en eindig je met een plakkerige pap. Roer de rijst dus regelmatig door, maar las tussentijds ook wat pauzes in.

Nagaren

Op het juiste moment stoppen is van groot belang bij het maken van de perfecte risotto. Zet het vuur uit op het moment dat de rijstkorrels bijna perfect gaar zijn en er nog net een scheutje teveel vocht in zit. Roer wat Parmezaanse kaas of Grana Padano door de risotto en laat hem met een deksel op de pan zeker 10 minuten staan. De rijst gaart zo nog even na, zonder het risico dat hij te zacht wordt, en de risotto dikt wat in. De kaas geeft tijdens het rusten zijn smaak af aan het geheel. Roer de risotto nog even door en serveer hem in diepe borden met extra kaas. Zo maak je de perfecte risotto!

De lekkerste recepten voor perfecte risotto

Kun je niet wachten om met de spatel in de pan te gaan roeren? Kies dan een van onze lekkerste risotto recepten en ga gauw aan de slag!

pompoenrisotto

Pompoenrisotto met paddenstoelen

Al klinkt dit recept redelijk herfstig, eigenlijk smaakt deze risotto het hele jaar door heerlijk!

Naar het recept
Risotto met coquilles en garnalen

Risotto met coquilles en garnalen

Risotto en zeevruchten gaan erg goed samen, dat bewijst dit recept met coquilles en garnalen wel. Combineer gerust andere zeevruchten of schaaldieren met elkaar in dit fijne recept.

Naar het recept
risotto alla milanese

Risotto alla milanese

Een klassieke risotto uit Italië: de risotto alla milanese. De herkenbare gele kleur ontstaat door de toevoeging van een klein beetje saffraan.

Naar het recept
de perfecte risotto: paddenstoelenrisotto

Paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes

Dit is misschien wel ons favoriete recept voor risotto! Veel romiger dan dit krijg je ‘m niet. De gouden tip? Gebruik ijskoude boter om door de risotto heen te mengen.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!