Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
risotto alla milanese

Waarom moet je zo veel roeren tijdens het maken van risotto?

Advertentie

Het is een van onze ultieme Italiaanse favorieten: risotto. Naast mooie ingrediënten en wat tijd heeft risotto nog iets nodig: een keukenprins(es) die zin heeft om in de pan te roeren. Maar waarom moet je eigenlijk zo veel roeren tijdens het maken van risotto? Wij leggen het je uit!

Roeren in risotto

Om risotto te maken, heb je rijst met specifieke eigenschappen nodig. Ten eerste moet de korrel zetmeel loslaten, waardoor de typische romigheid ontstaat. Ten tweede moet de rijst voldoende vloeistof opnemen terwijl de korrel wel beetgaar blijft. Alleen Italiaanse rijst met een ronde korrel heeft deze eigenschappen. Staat er arborio, carnaroli of vialone op het pak? Dan heb je de juiste rijst te pakken. De Italianen maken onderscheid tussen originario (kleine korte korrels), semifino (middelmatig grote korrels), fino (grote lange korrels) en superfino (zeer grote korrels).

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waarom in risotto roeren?

De Italiaanse manier van risotto maken, schrijft zeer regelmatig roeren voor. Maar waarom moet je risotto eigenlijk roeren? De theorie erachter is dat door het roeren de rijstkorrel licht beschadigt, waardoor hij meer zetmeel vrijlaat. Hoe meer je tijdens het koken roert, hoe meer zetmeel er vrijkomt en hoe smeuïger je risotto wordt. Het roeren is dus een heel belangrijk onderdeel van het proces, maar je moet het ook niet overdrijven. Als je te weinig roert, wordt je risotto niet smeuïg en kan het aanbranden, maar als je de hele tijd blijft roeren, blijft er weinig van de rijstkorrels over en eindig je met een plakkerige pap. Roer de rijst dus regelmatig door, maar las tussentijds ook wat pauzes in. Ook zorg je er door te roeren voor dat de rijst niet aanbrandt, waardoor je steeds kleine hoeveelheden vocht kan toevoegen. Ook dit komt de smeuïgheid en de smaak ten goede. Probeer maar!

Risotto recepten om in te roeren

Heb jij van dit artikel zin gekregen om risotto te maken? Probeer deze risotto recepten eens. Vergeet vooral niet te roeren hè?!

1. Paddenstoelenrisotto

Risotto moeilijk om te maken? Zeker niet! Al helemaal niet met dit fantastische recept. Deze risotto is romig, smaakvol en bomvol umami-smaak door de paddenstoelen.

> naar het recept: paddenstoelenrisotto

Paddenstoelenrisotto

2. Risotto met coquilles en garnalen

Zin in chique? Dan is dit risotto recept aan jou besteed. Hij ziet er indrukwekkend uit, maar is makkelijker te maken dan je denkt. Probeer maar!

> naar het recept: risotto met coquilles en garnalen

Risotto met coquilles en garnalen

3. Risotto alla milanese

Risotto alla Milanese is hét klassieke risottogerecht. De rijst dankt zijn prachtige gele kleur aan de toegevoegde saffraan. Dat is niet alleen lekker maar ziet er ook nog eens waanzinnig uit. Knalt van je bord af toch?

> naar het recept: risotto alla milanese

risotto alla milanese

Lees ook: Dit zijn dé gouden tips voor de perfecte risotto

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!