Roeren in risotto
Om risotto te maken, heb je rijst met specifieke eigenschappen nodig. Ten eerste moet de korrel zetmeel loslaten, waardoor de typische romigheid ontstaat. Ten tweede moet de rijst voldoende vloeistof opnemen terwijl de korrel wel beetgaar blijft. Alleen Italiaanse rijst met een ronde korrel heeft deze eigenschappen. Staat er arborio, carnaroli of vialone op het pak? Dan heb je de juiste rijst te pakken. De Italianen maken onderscheid tussen originario (kleine korte korrels), semifino (middelmatig grote korrels), fino (grote lange korrels) en superfino (zeer grote korrels).
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Waarom in risotto roeren?
De Italiaanse manier van risotto maken, schrijft zeer regelmatig roeren voor. Maar waarom moet je risotto eigenlijk roeren? De theorie erachter is dat door het roeren de rijstkorrel licht beschadigt, waardoor hij meer zetmeel vrijlaat. Hoe meer je tijdens het koken roert, hoe meer zetmeel er vrijkomt en hoe smeuïger je risotto wordt. Het roeren is dus een heel belangrijk onderdeel van het proces, maar je moet het ook niet overdrijven. Als je te weinig roert, wordt je risotto niet smeuïg en kan het aanbranden, maar als je de hele tijd blijft roeren, blijft er weinig van de rijstkorrels over en eindig je met een plakkerige pap. Roer de rijst dus regelmatig door, maar las tussentijds ook wat pauzes in. Ook zorg je er door te roeren voor dat de rijst niet aanbrandt, waardoor je steeds kleine hoeveelheden vocht kan toevoegen. Ook dit komt de smeuïgheid en de smaak ten goede. Probeer maar!
Risotto recepten om in te roeren
Heb jij van dit artikel zin gekregen om risotto te maken? Probeer deze risotto recepten eens. Vergeet vooral niet te roeren hè?!
1. Paddenstoelenrisotto
Risotto moeilijk om te maken? Zeker niet! Al helemaal niet met dit fantastische recept. Deze risotto is romig, smaakvol en bomvol umami-smaak door de paddenstoelen.
> naar het recept: paddenstoelenrisotto
2. Risotto met coquilles en garnalen
Zin in chique? Dan is dit risotto recept aan jou besteed. Hij ziet er indrukwekkend uit, maar is makkelijker te maken dan je denkt. Probeer maar!
> naar het recept: risotto met coquilles en garnalen
3. Risotto alla milanese
Risotto alla Milanese is hét klassieke risottogerecht. De rijst dankt zijn prachtige gele kleur aan de toegevoegde saffraan. Dat is niet alleen lekker maar ziet er ook nog eens waanzinnig uit. Knalt van je bord af toch?
> naar het recept: risotto alla milanese
Lees ook: Dit zijn dé gouden tips voor de perfecte risotto
Onze tips
Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?
Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!
Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen
Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Bakpapier in de airfryer: kan dat?
Clubsandwich maken: zo doe je dat!
Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
Wat te doen met overgebleven oliebollen?
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Rauwe aardappel eten? Dit is waarom je deze ingrediënten moet koken
Zo maak je de perfecte havermoutpap
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.