Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Stokbrood

Stokbrood

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Voor het voordeeg

Voor het deeg

Bereiding

  1. Meng de avond van tevoren voor het voordeeg de bloem met de gist en 175 ml lauwwarm water in een kom. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het voordeeg een nacht rusten. In de ochtend zou het voordeeg heel bubbelig moeten zijn.

  2. Doe de volgende dag voor het deeg het voordeeg, 500 g bloem, 2 el olijfolie, de gist, het zeezout en 225 ml lauwwarm water in de kom van een keukenmachine. Kneed met de deeghaak 8-10 minuten op lage snelheid tot een glad deeg. Je kunt het deeg eventueel met schone, natte handen op een met bloem bestoven werkblad ca. 10 minuten kneden, strekken en vouwen tot het deeg heel soepel en elastisch wordt.

  3. Leg het deeg in een schone, licht met olie ingevette kom en dek de kom af met een schone theedoek. Laat 3-4 uur rijzen, maar strek en vouw het deeg de eerste 2 uur om de 30 minuten. Vouw een zijkant van het deeg met schone, natte handen naar het midden. Draai de kom met 90 graden en herhaal dit nog drie keer. Het deeg is klaar als het heel luchtig is en in volume is verdubbeld.

  4. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en snijd in 6 gelijke porties. Bestuif de porties deeg licht met bloem en vorm er strakke deegballen van. Bestuif de deegballen nogmaals met bloem en laat ze 15 minuten rusten.

  5. Bestuif twee schone theedoeken royaal met bloem en leg ze onder elkaar op een bakplaat. Draai de deegballen met behulp van een paletmes of deegschraper om, zodat de bebloemde kant nu beneden ligt. Vouw de onderste derde naar boven en de bovenste derde naar beneden zodat er een ovaal ontstaat. Rol het deeg nu voorzichtig met je handen tot er een stokbrood van 15-18 cm lang ontstaat. Vouw de theedoeken aan één kant een beetje om naar boven en leg het stokbrood ertegenaan met de naad naar boven. Vouw nu ook de andere kant strak tegen het stokbrood aan. De theedoek moet de stokbroden wat ondersteuning geven zodat ze niet inzakken, hun vorm behouden en elkaar niet raken. Ga door met de rest van het deeg en leg de stokbroden in de lengte langs de theedoeken. Laat nog ca. 2 uur rijzen tot de stokbroden er mooi luchtig en opgeblazen uitzien.

  6. Verwarm de oven ca. 45 minuten van tevoren voor (elektrisch: 240°C / hetelucht: 220°C) met een grote pizzasteen of een grote, zware bakplaat in het midden en een ovenschaal onderin.

  7. Leg de stokbroden voorzichtig op de pizzasteen of bakplaat met de naad naar beneden en voldoende ruimte ertussen. Kerf met een scherp mesje twee of drie diagonale snedes in ieder stokbrood. Schuif de pizzasteen of bakplaat terug in de oven en schenk 500 ml warm water in de ovenschaal. Doe de ovendeur direct dicht. Bak 20- 25 minuten of tot het stokbrood goudbruin is. Laat afkoelen op een rooster.

Per portie: 433 kcal | 82 g koolhydraten | 14 g eiwit | 5 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Adam Bush Foto’s: Mike English Styling: Sarah Birks Foodstyling: Katie Marshall

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)