Lees verder onder de advertentie
![kerstdiner: hotspots voor kerst](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2021/12/pexels-nicole-michalou-6061882-scaled.jpg)
Traditie kerstdiner
Lees verder onder de advertentie
De traditie om een kerstdiner op te dienen bestaat nog niet erg lang. Pas aan het begin van de vorige eeuw werd het in Nederland gebruikelijk om een kerstdiner op te dienen. Dit is een traditie die is overgewaaid uit Engeland.
Het kerstdiner is dus een Britse traditie en is in de 16e eeuw ontstaan. In haar regeerperiode gaf de toenmalige Koningin, Elizabeth I, uitgebreide kerstdiners. Tijdens zo’n kerstdiner werden – net als tegenwoordig – gasten zoals familie en vrienden uitgenodigd om te genieten van luxe eten. Het diner bestond toentertijd ook al uit meerdere gangen en en gebraden kalkoen stond ook al op het menu.
Tip!
![Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?](https://fnlcontent.nl/app/uploads/2024/03/FD-25-0114-Afbeeldingen-Website_520-x-3202.png)
Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kerstkalkoen: traditie met kerst
Net als tegenwoordig werd de kerstkalkoen aangevuld met diverse bijgerechtjes. Daarnaast werden er opvallend veel zoete gerechten aan de gasten voorgeschoteld. Suiker was in die tijd namelijk een duur, en dus luxe, product waarmee je graag je gasten verwende. Een groot stuk marsepein met een uitgebreide suikerversiering was dan ook het hoogtepunt van het kerstdiner.
> naar het recept: kerstkalkoen
Huidige traditie
Rond de 19e/20e eeuw namen steeds meer mensen de traditie van het kerstdiner over en nodigden mensen elkaar uit om samen met elkaar kerstmis te vieren onder het genot van lekker eten. Volgens de traditie van het kerstdiner zetten we nog steeds vaak meerdere gangen op tafel zoals een koud- en warm voorgerecht, een hoofgerecht en een nagerecht.
Tegenwoordig is het in Nederland ook écht traditie om te gourmetten. Benieuwd naar andere Nederlandse kersttradities? Martina zette de populairste kerstgerechten aller tijden voor je op een rijtje.
Lees ook:
Desserts zonder stress: 4x toetjes voor kerst
5x bladerdeeghapjes met kerst
Wil je je soep nóg lekkerder maken? Dit zijn de ultieme tips!
Onze tips
![Winterse salade met roodlof, zoete aardappel en vijgenjamdressing](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/10/FD2412-brunch-bonnemaman-WillemvSanten33678-scaled.jpg)
Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!
![Koffie ijs](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2020/08/Koffie-ijs.jpg)
Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen
![Panasonic Airfryer inhoud](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/12/FD2412-PanasonicAirfryer-WillemvSAnten34654-scaled.jpg)
Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat
![Bakpapier airfryer - Pexels](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2025/01/Bakpapier-airfryer.png)
Bakpapier in de airfryer: kan dat?
![thumbnail voor Clubsandwich maken: zo doe je dat!](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2019/01/clubsandwich_whenharrymetsallyklein.jpg)
Clubsandwich maken: zo doe je dat!
![thumbnail voor Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2020/08/boter-scaled.jpg)
Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar
![thumbnail voor Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/03/rode-ui-scaled.jpg)
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
![thumbnail voor Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/12/pexels-anntarazevich-6035317-scaled.jpg)
Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
![Wentelteefjes van pandoro](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2020/12/Wentelteefjes-van-pandoro.jpeg)
Wat te doen met overgebleven oliebollen?
![espresso martini-tulband](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/10/FD2412-chocolade-WillemvSanten33849-scaled.jpg)
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
![champagne](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/03/MG_0384-scaled.jpg)
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
![Deze ingrediënten moet je niet rauw eten](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2020/08/katie-smith-uQs1802D0CQ-unsplash.jpg)
Rauwe aardappel eten? Dit is waarom je deze ingrediënten moet koken
![perfecte havermoutpap](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/01/food-photographer-jennifer-pallian-DfbrRpHTLy0-unsplash-scaled.jpg)
Zo maak je de perfecte havermoutpap
![Bevroren voedsel](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/06/muhammed-a-mustapha-l8pJWy8N2jA-unsplash-scaled.jpg)
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
![eten opwarmen](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/03/eten-opwarmen-scaled.jpg)
Eten opwarmen: zo doe je dat in de oven en magnetron
![zomerse drankjes](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2021/02/Gember-Kurkuma-Juice-c-Living-the-Green-Life-1-scaled.jpg)
Gezonde gembershot maken zonder slowjuicer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.
Lees verder onder de advertentie