Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
kerstdiner: hotspots voor kerst

Aha! Dus daar komt de traditie van het kerstdiner vandaan

Advertentie

Denk je aan kerst, dan denk je aan eten. Het kerstfeest en een weldadig kerstdiner zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als foodies vinden wij dit natuurlijk fantastisch, maar wat is eigenlijk de oorsprong van het kerstdiner? En waarom vieren wij Kerstmis met een overdaad aan eten?

Traditie kerstdiner

De traditie om een kerstdiner op te dienen bestaat nog niet erg lang. Pas aan het begin van de vorige eeuw werd het in Nederland gebruikelijk om een kerstdiner op te dienen. Dit is een traditie die is overgewaaid uit Engeland.

Het kerstdiner is dus een Britse traditie en is in de 16e eeuw ontstaan. In haar regeerperiode gaf de toenmalige Koningin, Elizabeth I, uitgebreide kerstdiners. Tijdens zo’n kerstdiner werden – net als tegenwoordig – gasten zoals familie en vrienden uitgenodigd om te genieten van luxe eten. Het diner bestond toentertijd ook al uit meerdere gangen en en gebraden kalkoen stond ook al op het menu.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kerstkalkoen: traditie met kerst

Net als tegenwoordig werd de kerstkalkoen aangevuld met diverse bijgerechtjes. Daarnaast werden er opvallend veel zoete gerechten aan de gasten voorgeschoteld. Suiker was in die tijd namelijk een duur, en dus luxe, product waarmee je graag je gasten verwende. Een groot stuk marsepein met een uitgebreide suikerversiering was dan ook het hoogtepunt van het kerstdiner.

> naar het recept: kerstkalkoen

kerst kalkoen

Huidige traditie

Rond de 19e/20e eeuw namen steeds meer mensen de traditie van het kerstdiner over en nodigden mensen elkaar uit om samen met elkaar kerstmis te vieren onder het genot van lekker eten. Volgens de traditie van het kerstdiner zetten we nog steeds vaak meerdere gangen op tafel zoals een koud- en warm voorgerecht, een hoofgerecht en een nagerecht.

Tegenwoordig is het in Nederland ook écht traditie om te gourmetten. Benieuwd naar andere Nederlandse kersttradities? Martina zette de populairste kerstgerechten aller tijden voor je op een rijtje.

kerstdiner

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!