Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
kerst kalkoen

Populairste kerstgerechten: dit eten Nederlanders met kerst

Advertentie

De een maakt het liefst ieder jaar wat anders, voor een ander is het kerstdiner niet compleet zonder een aantal succesvolle kerstklassiekers. Wat serveren Nederlanders het liefst bij het kerstdiner? Wij hebben de populairste kerstgerechten aller tijden voor je op een rijtje gezet.

Populairste kerstgerechten

Altijd al willen weten wat wij Nederlanders het liefste tijdens de feestdagen en met kerst eten? Lees snel verder, want wij gingen op onderzoek uit! Dit zijn de populairste kerstgerechten, inclusief recepten natuurlijk.

Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Garnalencocktail

Veel Nederlanders trappen het diner af met een van de populairste kerstgerechten: garnalencocktail. Het ziet er chic uit, het is vooraf te bereiden en bovendien heel makkelijk om te maken en letterlijk binnen een kwartiertje klaar, zoals deze spicy garnalencocktail. Do we need to say more? 

garnalencocktail

Spicy garnalencocktail

Ga voor gemak, met dit recept voor een simpele, pittige garnalencocktail!

Naar het recept

2. Rundercarpaccio

Op nummer twee in het rijtje met populairste voorgerechten voor kerst staat rundercarpaccio. Ook hierbij speelt het gemak een rol. Als je het vlees al gesneden in dunne plakjes koopt, hoef je het alleen nog maar mooi over bordjes te verdelen en te garneren met saus, pijnboompitjes en wat blaadjes rucola.

ossenhaascarpaccio

Ossenhaascarpaccio met citroenmayonaise en geitenkaas

Helemaal zelf maken is eigenlijk heel makkelijk. Probeer het met ons recept voor ossenhaascarpaccio met citroenmayonaise en geitenkaas.

Naar het recept

3. Gourmetten

Dat gourmetten al jaren een van de populairste kerstgerechten is weet waarschijnlijk iedereen. De cijfers liegen er dan ook niet om. Vier op de vijf Nederlanders gaan ook dit jaar gourmetten met kerst.

Aan tafel in kleine pannetjes bakken lijkt inmiddels een typische Nederlandse traditie, toch komt gourmetten oorspronkelijk uit Azië. De naam is dan weer afgeleid van het Franse woord voor exclusieve hapjes: gourmandises.

De populairste saus voor bij de gourmet is knoflooksaus en de helft van de mensen sluit het gourmetten af met pannenkoeken bakken. Wil je het gourmetten een stuk origineler maken? Bekijk onze zes heerlijke en originele gourmetrecepten.

Kijk je al enorm uit naar het gourmetten of is het niet helemaal jouw ding? Met onze tips voor gourmetten maak je er hoe dan ook een onvergetelijke avond van met de hele familie.

Tips voor gourmetten

4. Biefstuk

Veel mensen serveren bij het kerstdiner het populairste stuk vlees dat er is: de biefstuk. Het voordeel is dat de bereiding heel kort is, zeker vergeleken met klapstukken zoals rollade of gebraden kalkoen. Het nadeel is dat je biefstuk niet van tevoren kunt bakken en dat je de bereiding perfect moet timen.

Je wilt namelijk dat iedereen precies op tijd een perfect gebakken biefstuk krijgt, krokant vanbuiten en heerlijk sappig en rosé vanbinnen.

Lees onze stap-voor-stap uitleg hoe je altijd een perfect gebakken biefstuk bakt. Bij een perfect gebakken biefstuk hoort natuurlijk een lekkere saus. Wij hebben de lekkerste sauzen voor bij een biefstuk voor je op een rijtje gezet.

Biefstukspiesen met uienchutney en geroosterde aardappels met rozemarijn

Biefstukspiesen met uienchutney en geroosterde aardappels met rozemarijn

Biefstuk, maar dan net even anders? Probeer dit heerlijke recept!

Naar het recept

5. Populairste kerstgerechten: rollade

Ook rollade is een enorm populaire kerstklassieker. Het is een perfect gerecht wanneer je een groot stuk vlees wilt serveren aan een groot gezelschap. Chic, feestelijk maar heel traditioneel.

Je kunt een rollade kant-en-klaar kopen, maar een geoefende kok kan deze ook zelf maken. Zo kun je helemaal zelf bepalen wat voor vlees je neemt en hoe je de rollade vult. Hou je van een beetje uitdaging? Ga dan dit jaar bijvoorbeeld voor onze porchetta met venkelzaad en rozemarijn.

porchetta met venkelzaad en rozemarijn

Porchetta met venkelzaad en rozemarijn

Bier combineren met varkensvlees is eigenlijk altijd een succes, de hop en koolzuur brengen balans aan het zoute en vette van het vlees.

Naar het recept

6. Beef Wellington

Beef Wellington is een onmiskenbare klassieker als het op kerstgerechten aankomt. Het vereist wel enige ervaring om dit gerecht perfect te bereiden. Het vlees moet sappig en nog een klein beetje rosé zijn en het deeg moet licht en knapperig zijn – niet verbrand maar zeker ook niet zompig. Een heel kunstje dus.

Wil je het jezelf iets makkelijker maken, maak dan kip wellington– bladerdeegpakketjes gevuld met kipfilet, roomkaas en champignonmengsel. En wil je deze klassieker in een vegetarisch jasje steken, probeer dan ook eens deze beet wellington.

beet wellington

Beet Wellington

Wil je de Beet Wellington van tevoren maken? Bereid ‘m dan in z’n geheel en bak hem alvast af. Verwarm hem in de oven als je gasten er zijn.

Naar het recept

7. Een echte kerstklassieker: gebraden kalkoen

Gebraden kalkoen mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst met populairste kerstgerechten. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Nederlanders hebben dit gebruik overgenomen van de Amerikanen die met gebraden gevulde kalkoen jaarlijks Thanksgiving Day vieren. Kalkoen heeft hierdoor de status gekregen van een feestelijk gerecht dat we graag met kerst op tafel zetten wanneer de hele familie bij elkaar komt.

Dit gerecht vergt wat voorbereiding en geduld, maar dan heb je wel een ultiem spektakelstuk waar je veel monden mee kunt voeden. Ga jij ook dit jaar dit traditionele kerstgerecht op tafel zetten? Met ons recept voor gevulde kerstkalkoen en duidelijke stap-voor-stap uitleg met foto’s lukt het iedereen.

kerst kalkoen

Kerstkalkoen

Wil je dit jaar indruk maken met het kerstdiner? Serveer dan deze feestelijke kerstkalkoen als hoofdgerecht. We laten je stap-voor-stap zien hoe je de kalkoen vult, perfect bereidt, en afmaakt met een heerlijke jus.

Naar het recept

8. Kip

Wil je je vingers niet branden aan een hele gebraden kalkoen? Veel mensen geven daarom een voorkeur aan een hele, geroosterde kip. Die is iets makkelijker te bereiden dan kalkoen en de bereidingstijd is korter. In tegenstelling tot kalkoen hoef je je geen zorgen te maken dat de kip niet op tijd ontdooid is, dat hij na urenlang braden nog rauw vanbinnen blijkt te zijn of juist helemaal uitgedroogd uit de oven komt.

Onze favoriet is deze geroosterde kip op knapperig rozemarijnbrood. Heb je een slowcooker? Dan kun je het jezelf nog makkelijker maken met het recept voor easy kerstkip met look uit de slowcooker dat maar een halfuurtje voorbereiding nodig heeft.

Cover voor

Geroosterde kip op knapperig rozemarijnbrood

Een hele kip uit de oven moeilijk? Nee hoor, zeker niet met dit recept.

Naar het recept

9. Populairste kerstgerechten: wild

Ook de smaak van wild is onlosmakelijk verbonden met kerst. Het voelt exclusief, want wild eten de meeste mensen maar heel zelden. De uitgesproken smaak van wild is echt bijzonder en verdient zeker zo’n feestelijke aangelegenheid als de kerstdagen.

Hert is in Nederland het meest populaire wild, maar ook ree, haas, wilde eend of wildzwijn zetten veel mensen met kerst op het menu. Onze favoriet? Deze reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus.

Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

Luxe, lekker én gemakkelijk te bereiden: ideaal voor kerst!

Naar het recept

10. Stoofperen

De geur van stoofpeertjes in een siroop van wijn, kaneel, steranijs en kruidnagel is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met kerst. Wat er ook geserveerd gaat worden, voor het gros van Nederlanders staat één ding vast, er moeten hoe dan gestoofde peertjes bij.

Deze in rosé gestoofde peren passen overal bij: serveer ze als bijgerecht bij stoofvlees of met notenbrood en Franse kaas als dessert.

In rosé gestoofde peren met morbier

In rosé gestoofde peren met morbier

Notenbrood, Franse kaas en in rosé gestoofde peren, dan weet je zeker dat het goed zit.

Naar het recept

11. Tiramisu

Deze Italiaanse klassieker staal al jaren bovenaan op de lijst met de meest populaire kerstdesserts. De meeste mensen gaan dan het liefst voor de klassieke tiramisu, want dat is een echte allemansvriend.

Is tiramisu ook in jouw familie het favoriete kerstdessert en wil je hem dit jaar net iets specialer maken? Probeer dan deze tiramisu in een glas.

Cover voor

Tiramisu in een glas

Letterlijk vertaald betekent tiramisu ‘trek mij omhoog’ of, vrij vertaald, ‘beur me op’. Dat slaat ongetwijfeld op de zalvende werking van de ruime hoeveelheid suiker in combinatie met een flinke scheut espresso en alcohol.

Naar het recept

Meer recepten voor kerst?

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!