Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Gevulde rollade

Zelf rollade maken met tips van de slager

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Mooi vlees, met zorg bereid. Slager Gertjan Kiers deelt iedere maand in Foodies een favoriet recept. Deze maand gaan we zelf rollade maken. Hij deelt zijn recept én de beste tips!

Zelf rollade maken

Het is één van de meest klassieke kerst hoofdgerechten: rollade. En natuurlijk, die kun je kant-en-klaar in de supermarkt of bij de slager kopen, maar minstens net zo leuk is zelf rollade te maken. Met de tips van slager Gertjan Kiers wordt dat een fluitje van een cent.

Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen in je mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Slager Gertjan Kiers

Gertjan is een slager en hart en nieren en draagt zijn passie graag uit. Hij werkt als slager, geeft gastlessen op hogescholen en schrijf kookboeken. In zijn boek Van kop tot staart: Varken  laat hij zien hoe je duurzaam kunt genieten van vlees en elke maand laat hij in Foodies zien hoe je een van zijn favoriete gerechten maakt.

Gertjan Kiers

Tips van de slager om zelf rollade te maken

  • Het tussenribgedeelte van de varkenslende uit het ribgedeelte van het varken is het lekkerste deel van de lende. Dit deel zit tussen de nek en het middenstuk en is zowel licht als donker van kleur, omdat dit deel uit twee verschillende spieren bestaat. Het is zacht en smaakvol, omdat het iets meer vet bevat dan het achterste gedeelte van de varkenslende.
  • Het opbinden van vlees tot een rollade heeft verschillende functies: het gelijkmatig maken van een vleesdeel, het opbinden van dunnere delen tot een dikkere rollade en het – na het insnijden van een groter vleesdeel – aan de binnenkant kruiden of vullen van je vlees. In het eerste geval is het doel een gelijkmatige garing: dunnere delen kun je door ze samen op te binden onder andere makkelijker op lage temperatuur garen. Door grote delen in te snijden kun je het vlees vullen of het te kruiden oppervlak vergroten.
  • Het opbinden tot een rollade is niet alleen functioneel, het ziet er ook nog eens heel mooi uit. In ons boek Van kop tot staart: Varken laat ik je zien hoe je een rollade perfect op kunt binden.

Zelf rollade maken

Heb je na het lezen van de tips zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Dat komt goed uit, want met onderstaande recept van Gertjan zet jij ook zo’n prachtige rollade op tafel.

> naar het recept: gevulde rollade

Gevulde rollade

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!