Advertentie
Gek op de Italiaanse keuken? Dan moet je ossobuco ook eens proberen. Dit is een traditioneel vleesgerecht uit Milaan. Kalfsschenkels worden uren lang gestoofd samen met uien, wortelen en bleekselderij. Het resultaat is boterzacht vlees dat vol op smaak is. Krijg je hier trek van? Lees dan snel verder om erachter te komen hoe je dit volgens de slager maakt!
Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen in je mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Slager Gertjan Kiers
Gertjan is een slager en hart en nieren en draagt zijn passie graag uit. Hij werkt als slager, geeft gastlessen op hogescholen en schrijf kookboeken. In zijn boek Van kop tot staart: Varken laat hij zien hoe je duurzaam kunt genieten van vlees en elke maand laat hij in Foodies zien hoe je een van zijn favoriete gerechten maakt.
Tips van de slager voor ossobocu maken
- Wanneer je de gezaagde kalfsschenkels eerst aan beide kanten mooi bruin bakt krijgt de ossobuco meer smaak door de maillardreactie van het vlees. Dit is een natuurlijke chemische reactie tussen de suikers en eiwitten in het vlees.
- Ossobuco betekent letterlijk bot met gat. Het middelste gedeelte van het bot van de kalfsschenkel is gevuld met merg. Dit is een vette, bijzonder smaakvolle substantie. Na een uurtje stoven is de merg zacht en kun je dit eventueel uit het bot scheppen en door de saus roeren. Hierdoor wordt de saus nog lekkerder.
- Let op dat je slager je geen gezaagde runderschenkels in plaats van kalfsschenkels verkoopt. Runderschenkels zijn roder van kleur en hebben een bereidingstijd van zo’n 4 uur nodig omdat de pezen in het vlees harder zijn. Kalfsvlees is tenslotte jonger vlees. Je kunt wel runderschenkels voor de ossobuco gebruiken, maar dan is het gerecht niet traditioneel Italiaans.
Zelf ossobocu maken
Nu je weet wat de slager je als tips geeft, is het tijd om aan de slag te gaan. Dit recept laat je stap voor stap zien hoe je zelf ossobuco kunt maken. Gertjan serveert er naar traditioneel gebruik gremolata bij. Dat is een bekende Italiaanse smaakmaker gemaakt met verse groene kruiden en citroensap. Het haalt het hele gerecht op!
> naar het recept: ossobuco met gremolata
Lees ook:
Perfect gesmoord lamsvlees
Mals stoofvlees maken: met deze tips kan je stoof niet mislukken
Zo kun je pulled chicken maken met tips van de slager
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.