Advertentie
Pulled chicken maken
Pulled pork kennen wij allemaal wel, maar heb je ook wel eens van pulled chicken gehoord? Het vlees bereidt je op dezelfde wijze: langzaam en op lage temperatuur totdat het zo mals is dat het haast uit elkaar valt. Heerlijk voor op een wrap of knapperig broodje. Benieuwd hoe je zelf pulled chicken kan maken? Lees dan snel verder!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Slager Gertjan Kiers
Gertjan is een slager en hart en nieren en draagt zijn passie graag uit. Hij werkt als slager, geeft gastlessen op hogescholen en schrijf kookboeken. In zijn boek Van kop tot staart: Varken laat hij zien hoe je duurzaam kunt genieten van vlees en elke maand laat hij in Foodies zien hoe je een van zijn favoriete gerechten maakt.
Drie tips van de slager voor pulled chicken
- Werk bij de bereiding van kip altijd zo hygiënisch mogelijk om kruisbesmetting te voorkomen. Gebruik ook nooit dezelfde snijplank en andere materialen voor de rauwe en de gegaarde kip zonder deze goed te hebben afgewassen. Verhit kip ook altijd tot een kerntemperatuur van 72°C, zodat eventuele salmonellabacteriën geen kans krijgen.
- Kipdijfilet is het perfecte deel van de kip om pulled chicken van te maken, omdat dit het meest vette deel van de kip is. Om kip te kunnen plukken moet je de kip tot een hoge kerntemperatuur garen, zodat je de vezels in het vlees makkelijk uit elkaar kunt trekken. Het vet zorgt voor bescherming bij deze hoge temperatuur. Magere delen, zoals de kipfilet, zullen bij een kerntemperatuur van 90°C droog worden. Toch liever kipfilet? Gaar deze dan tot een kerntemperatuur van 72°C en snijd in dunne reepjes.
- Door de kipdijfilets op lage temperatuur te garen wordt het eindresultaat malser en sappiger.
Pulled chicken wraps met zoetzure groenten
Nu je weet wat de slager je als tips geeft, is het tijd om aan de slag te gaan. Dit recept laat je stap voor stap zien hoe je zelf pulled chicken kunt maken en hiermee een heerlijke wrap kunt beleggen.
Ingrediënten
Bereiding
Pel voor het zoetzuur de knoflook en halveer het teentje in de lengte. Snijd de halve chilipeper door de helft en verwijder het steeltje en de zaadjes. Verwarm de natuurazijn met de knoflook, de chilipeper, de poedersuiker en de steranijs in een kleine steelpan op middelhoog vuur totdat de poedersuiker is opgelost.
Neem het pannetje van het vuur en laat het zoetzuur afkoelen. Pel intussen de rode uien en snijd ze in reepjes. Voeg de uireepjes aan het afgekoelde zoetzuur toe en bewaar, liefst een nacht, afgedekt in de koelkast.
Controleer of de kipdijfilets geen knarretje meer bevatten. Dit is een stukje kraakbeen dat soms in kipdijfilet achterblijft. Wrijf de kipdijfilets rondom in met chicken rub. Verwarm 2 el zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kipdijfilets aan de pan toe en bak ze rondom mooi bruin.
Zet het vuur lager, voeg de boter aan de pan toe en leg een deksel op de pan. Laat de kipdijfilets langzaam garen, totdat deze een kerntemperatuur hebben bereikt van 90°C; deze meet je met de kernthermometer. Snijd intussen de kropjes little gem in reepjes. Snijd de mais van de kolven en snijd de augurken in de lengte in dunne reepjes. Laat de zoetzure rode ui uitlekken en verwijder de knoflook, de chilipeper en de steranijs.
Neem de kipdijfilets uit de pan als de kerntemperatuur bereikt is en laat ze iets afkoelen, zodat je het vlees kunt plukken. Je kunt ze ook volledig af laten koelen om te plukken en voor serveren nog even in wat zonnebloemolie opbakken.
Doe 1 tl zonnebloemolie in een koekenpan en wrijf dit met een keukenpapiertje uit. Verwarm de pan op hoog vuur, leg een flatbread in de pan en bak totdat deze opbolt. Bak de rest van de flatbreads op dezelfde manier.
Leg elke flatbread op een bord en verdeel hier achtereenvolgens de sla, de pulled chicken, de rode ui, de mais en de augurk over. Besprenkel met barbecuesaus naar smaak en rol op tot wraps.
Receptuur: Gertjan Kiers Fotografie: Willem van Santen Styling: Alexandra Hereij gers
Lees ook:
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.