Perfect gesmoord lamsvlees

Lamsschenkel is een van mijn favorieten voor perfect gesmoord lamsvlees. Dit stuk komt uit de voor- en achterpoten van het dier en is perfect om te stoven en smoren. De schenkels worden intensief gebruikt door het lam en bevatten daardoor extra veel collageen. Dit maakt het ook perfect om er bouillon van te trekken en zorgt ervoor dat het vlees verrukkelijk mals wordt bij het garen en zo van het bot valt. Het vlees heeft een enorm rijke, volle smaak wanneer je de schenkel stooft, dankzij het aanwezige been en merg. Geen fan van lam, maar wel van gesmoord vlees? Gebruik dan ossobuco van kalf – dit heeft ook been en merg.

Een goed begin

Om te zorgen dat het vlees botermals wordt en de smaken goed intrekken, is het erg belangrijk dat de schenkels op kamertemperatuur zijn. Haal ze minstens een uur voor ze de pan in gaan uit de koelkast. Dep droog met stevig keukenpapier. Bestrooi met peper en zout en een beetje bloem. Zorg dat de braadpan met een beetje boter of olie goed warm is en braad het vlees aan voor kleur en een goede smaakontwikkeling. Nu is het klaar om te stoven!

Lindenhoff Perfect gesmoord lamsvlees

Stoven doe je zo

Gebruik een braadpan – deze hebben een dikke bodem en kunnen dus urenlang op het vuur staan of in de oven. De ronde of ovale vorm zorgt voor een perfecte verdeling van de warmte, dus als je het vuur of de temperatuur van de oven laag houdt, kan het vlees langzaam garen tot het zó van het bot komt en botermals is. Heb je geen passende deksel? Gebruik dan een stuk aluminiumfolie om de pan goed af te sluiten.

Op smaak

Lamsvlees heeft een lichte, pittige smaak. Het heerlijke zachte vlees combineert geweldig met onder andere Mediterrane of Oosterse smaken. Erg lekker om te smoren in wijn – geniet gelijk zelf van een glas terwijl het vlees suddert. Gebruik knollen uit het seizoen en harde, verse kruiden als rozemarijn om het gerecht op smaak te brengen. Denk naast (bos)ui, knoflook en venkel ook eens aan wortel, pastinaak, meirapen en knolraap. Het is erg zacht vlees, dus het neemt smaken goed op.

Aan tafel

Gooi het stoofvocht niet weg. Haal het vlees eruit, zeef het vocht goed en kook in tot een lekkere saus. Voeg eventueel een lepeltje maizena toe.

Gesmoorde lamsschenkeltjes

Zelf aan de slag?

Gesmoorde lamsschenkeltjes
€42,25

Het recept:

Gesmoorde lamsschenkeltjes met olijven en venkel

Gesmoorde lamsschenkeltjes met olijven en venkel

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.