Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Ambachtelijke rosbief

Zo kun je zelf rosbief maken met tips van de slager

Profielfoto van WillemWillem van Santen

Advertentie

Mooi vlees, met zorg bereid. Slager Gertjan Kiers deelt iedere maand in Foodies een favoriet recept. Deze maand gaan we zelf ambachtelijke rosbief maken. Hij deelt zijn recept én de beste tips!

Zelf rosbief maken

Rosbief is een groot stuk mager rundvlees, dat gesneden kan worden van verschillende delen van een rund: de dunne of dikke lende, het staartstuk, de bovenbil, de platte bil, het bloemstuk of de muis. Het is niet heel ingewikkeld te bereiden en met de tips van slager Gertjan Kiers wordt dat al helemaal een makkie!

Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen in je mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Slager Gertjan Kiers

Gertjan is een slager en hart en nieren en draagt zijn passie graag uit. Hij werkt als slager, geeft gastlessen op hogescholen en schrijf kookboeken. In zijn boek Van kop tot staart: Varken laat hij zien hoe je duurzaam kunt genieten van vlees en elke maand laat hij in Foodies zien hoe je een van zijn favoriete gerechten maakt.

Gertjan Kiers

Tips van de slager voor ambachtelijke rosbief maken

  • In plaats van rundermuis kun je ook een stuk van de platte bil of het vastdeel van de bovenbil van het rund gebruiken om rosbief van te maken. De platte bil heeft ongeveer dezelfde structuur als een rundermuis, de bovenbil heeft een fijnere structuur en is daardoor wat malser.
  • Meer rosbief nodig? Gaar gewoon een groter stuk vlees. De bereiding en de kerntemperatuur zijn exact hetzelfde, maar het zal iets langer duren voordat de gewenste kerntemperatuur is bereikt.
  • In de bereiding staat een kerntemperatuur van 45-50°C aangegeven. Welke temperatuur je aanhoudt is aan jou en afhankelijk van op welke manier je het vlees snijdt. Heb je een snijmachine in huis waarmee je flinterdunne plakjes van de rosbief kunt snijden? Houd dan gerust een kerntemperatuur van 45°C aan. Hoe dunner de plakjes, hoe rauwer je ze kunt eten. Snijd je de (dunne) plakjes handmatig of snijd je de rosbief in dikkere plakken, houd dan een wat hogere kerntemperatuur aan. Anders kan het vlees een taaier mondgevoel hebben.

Ambachtelijke rosbief

Met deze tips wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan! Ga gauw naar het recept om te zien hoe je dit doet.

> naar het recept: ambachtelijke rosbief

Ambachtelijke rosbief

Lees ook:

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!