Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Beef Wellington

Beef Wellington

  • Uitdagend

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Dé klassieker voor de feestdagen: Beef Wellington. Daag jezelf uit en maak ook de duxelles, rodewijnjus en het bladerdeeg from scratch. Ga je liever voor gemak? Koop dan kant-en-klaar bladerdeeg. De duxelles of jus kun je van tevoren alvast maken - of natuurlijk ook kant-en-klaar in huis halen.

Bereiding

  1. Verhit de olie en de boter in een braadpan en braad hierin de ossenhaas op hoog vuur rondom goudbruin aan. Neem uit de pan en laat rusten. Bestrooi de ossenhaas met zout en peper.

  2. Leg 2 stukken vershoudfolie van ca. 50 cm overlappend op je werkblad. Leg de plakken parmaham naast elkaar zo neer, dat je een vierkant hebt waar je de ossenhaas precies in kunt rollen. Verdeel de duxelles over de parmaham, leg de ossenhaas erop en rol het geheel met behulp van het folie strak op. Leg de rol in de koelkast om op te stijven.

  3. Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit (30×40 cm, ½ cm dik). Neem de ossenhaas voorzichtig uit het folie en leg hem op het deeg. Vouw het deeg om de ossenhaas en plak de deegranden op elkaar met wat ei. Snijd overtollig deeg weg. Rol het geheel om zodat de vouw onderop ligt. Vouw nu de deegrand bij de uiteinden naar onderen en zorg dat het deeg goed strak aansluit. Leg het geheel nog 25 minuten in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hete lucht: 170°C). Leg de Beef Wellington op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk hem rondom met ei. Kerf evt. een patroon in het deeg met de punt van een scherp mes maar snijd het deeg niet door. Bestrijk nogmaals met ei en bak in ca. 30 minuten goudbruin in de oven. Controleer evt. de kerntemperatuur; deze moet 50-55°C zijn. Houd er bij een kleinere ossenhaas rekening mee nog steeds knapperig wordt.

  5. Neem de Beef Wellington uit de oven en laat hem minstens 10 minuten rusten voor je hem aansnijdt en serveert met de rodewijnjus. Lekker met groene asperges en krieltjes.

Receptuur: Willem van Santen Fotografie: Mitchell van Voorbergen Styling: Alexandra Hereijgers

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)