Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
aardappelgratin

Aardappelgratin

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Aantal personen
4

Ingrediënten

Bestaat er een gezelliger keukenproject dan aardappelgratin maken? Wij durven het te betwijfelen. Hoewel daar allerlei creatieve twists op te bedenken vallen, is dit klassieke recept misschien nog de allerlekkerste...
Wist je dat?
Klassieke aardappelgratin bevat in de regel geen laagje kaas, maar hou je vooral niet in om dat lekker wel te doen. In dat geval doet geraspte Gruyère het erg goed – maar in dit recept houden we het dus bewust basic. 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Snijd de aardappelen in flinterdunne plakjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een scherp koksmes. Doe de plakjes in een grote mengkom en voeg de knoflook, het zout, de peper en de slagroom toe. Rits de blaadjes van de helft van de tijm en voeg ze toe aan de kom. Schep alles voorzichtig om zodat de aardappelen gelijkmatig bedekt zijn met de rest van de ingrediënten.

  3. Stapel de aardappelschijfjes in mooie laagje in een ovenschaal. Rits de blaadjes van de andere helft tijm en strooi die op de bovenste laag aardappelen.

  4. Schuif de ovenschaal 45 minuten in de warme oven, of tot de bovenste laag van de aardappelgratin goudbruin is en je de room ziet borrelen.

Fotografie en receptuur: Winnie Verswijvel

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)