Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
gevulde spitskool

Groente met kerst: 6x: lekker, gezond en feestelijk

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Wil je deze kerst groente de hoofdrol geven op je tafel? Of juist lekker veel kerstgroenten als bijgerecht serveren bij je vlees of vis? Het kan allemaal! Wij zetten de 6 lekkerste groentegerechten voor kerst op een rij.

Voor kerst ben je op zoek naar gerechten met de ‘wauw-factor’ en de tijd dat alleen een grote kerstkalkoen dat effect kan bereiken, is wel voorbij. Steeds meer sterrenrestaurants zetten in op groente en laten zien hoe je groente niet alleen heel smakelijk klaarmaakt, maar hoe je ze ook echt fantastisch kan presenteren.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De lekkerste kerst groente recepten

Wij wilden dit jaar groentegerechten bedenken die net even anders zijn dan je bent gewend. Met bijzondere smaakcombinaties of een unieke presentatie, zorg je ervoor dat groente met kerst echt de hoofdrol op je tafel krijgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gevulde spitskool? Of geroosterde roodlof met sinaasappelglazuur?

1. Gepofte koolrabi en geroosterde venkelsalade met gebakken geitenkaas

Ik vind een frisse salade een aanvulling op elke kersttafel, naast alle zware gerechten. Deze salade met gepofte koolrabi is heerlijk met de warme geitenkaas en de dressing van limoen, chili en honing.

> naar het recept: gepofte koolrabi en geroosterde venkelsalade met gebakken geitenkaas

Gepofte koolrabi en geroosterde venkelsalade met gebakken geitenkaas

2. Geurige freekehsalade met geschaafde spruitjes

Warme salade van freekeh met veel kruiden, geschaafde spruitjes, zoete gedroogde cranberry’s, knapperige amandelen en pistachenoten en verse granaatappelpitjes. Dit is een mooie aanvulling op een stuk geroosterd vlees bijvoorbeeld.

> naar het recept: geurige freekehsalade met geschaafde spruitjes

Geurige freekehsalade met geschaafde spruitjes

3. Gevulde spitskool

Spitskool gevuld met flespompoen en parmezaan en vervolgens geroosterd in de oven. Dit gerecht kun je echt als hoofdgerecht serveren.

Tip: snijd hem aan tafel aan, dat heeft echt iets feestelijks! Je kunt hem nog serveren met een lekker romige kaassaus als je wilt.

> naar het recept: gevulde spitskool 

groente kerst gevulde spitskool

Nog meer kerst bijgerechten:

Naast frisse salades en gevulde spitskool, verdienen nog meer groente bijgerechten een plekje op de kersttafel. Wat denk jij bijvoorbeeld van geroosterde aardappels met sumak of koekjes van prei en dragon? Dit zijn de beste bijgerechten voor kerst!

4. Geroosterde sumakaardappels met rode ui en groene tahinsaus

Aardappels zijn een populair bijgerecht met kerst. Ze mogen wat ons betreft dan ook niet in dit rijtje met groente gerechten ontbreken! Door de sumak krijgen ze een frisse toets en de tahinsaus geeft het geheel een kruidige smaak. Veel spannender dan aardappelroosjes uit de frituur!

> naar het recept: geroosterde sumakaardappels met rode ui en groene tahinsaus

Geroosterde sumakaardappels met rode ui en groene tahinsaus

5. Groente kerst: Groene stuffingkoekjes met prei en dragon

Deze klein groentekoekjes zijn leuk voor jong en oud. Ze zijn gemaakt van gestoofde prei, peterselie en dragon en samengehouden met paneermeel en ei. Dit is ook zo’n voorbeeld van een gerecht dat je goed vooraf kunt maken! Lekker handig voor de feestdagen.

> naar het recept: groene stuffingkoekjes met prei en dragon

Groente kerst: groene stuffingkoekjes met prei en dragon

6. Geroosterde roodlof met steranijs-clementineglazuur

Ten slotte dit heerlijke recept met roodlof. De bittere smaak van roodlof kan goed een zoetige tegenhanger gebruiken. Dat is de steranijs-clementineglazuur in dit gerecht. De steranijs in dit geheel geeft natuurlijk een super kerstige smaak en dat maakt dit gerecht meteen heel feestelijk om te serveren.

> naar het recept: geroosterde roodlof met steranijs-clementineglazuur

Groente kerst: geroosterde roodlof met steranijs-clementineglazuur

Wil je nóg meer voor bijgerechten met kerst? Kijk ook eens naar deze recepten!

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!