Advertentie
Wil je deze kerst groente de hoofdrol geven op je tafel? Of juist lekker veel kerstgroenten als bijgerecht serveren bij je vlees of vis? Het kan allemaal! Wij zetten de 6 lekkerste groentegerechten voor kerst op een rij.
Groente met kerst
Voor kerst ben je op zoek naar gerechten met de ‘wauw-factor’, en de tijd dat alleen een grote kerstkalkoen dat effect kan bereiken, is wel voorbij. Steeds meer sterrenrestaurants zetten in op groente met kerst en laten zien hoe je groente niet alleen heel smakelijk klaarmaakt, maar hoe je ze ook echt fantastisch kan presenteren.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
De lekkerste kerst groente bijgerechten
Wij wilden dit jaar groentegerechten bedenken die net even anders zijn dan je bent gewend. Met bijzondere smaakcombinaties of een unieke presentatie, zorg je ervoor dat groente met kerst echt de hoofdrol op je tafel krijgen.
Wat dacht je bijvoorbeeld van een gevulde spitskool? Of geroosterde roodlof met sinaasappelglazuur?
Gepofte koolrabi en geroosterde venkelsalade met gebakken geitenkaas
Ik vind een frisse salade een aanvulling op elke kersttafel, naast alle zware gerechten. Deze salade met gepofte koolrabi is heerlijk met de warme geitenkaas en de dressing van limoen, chili en honing.
Geurige freekehsalade met geschaafde spruitjes
Warme salade van freekeh met veel kruiden, geschaafde spruitjes, zoete gedroogde cranberry’s, knapperige amandelen en pistachenoten en verse granaatappelpitjes. Dit is een mooie aanvulling op een stuk geroosterd vlees bijvoorbeeld.
Gevulde spitskool
Spitskool gevuld met flespompoen en parmezaan en vervolgens geroosterd in de oven. Dit gerecht kun je echt als hoofdgerecht serveren.
Nog meer groente met kerst:
Naast frisse salades en gevulde spitskool, verdienen nog meer groente bijgerechten een plekje op de kersttafel. Wat denk jij bijvoorbeeld van geroosterde aardappels met sumak of koekjes van prei en dragon? Dit zijn de beste bijgerechten voor kerst!
Geroosterde sumakaardappels met rode ui en groene tahinsaus
Aardappels zijn een populair bijgerecht met kerst. Ze mogen wat ons betreft dan ook niet in dit rijtje met groente gerechten ontbreken! Door de sumak krijgen ze een frisse toets en de tahinsaus geeft het geheel een kruidige smaak. Veel spannender dan aardappelroosjes uit de frituur!
Groene stuffingkoekjes met prei en dragon
Deze klein groentekoekjes zijn leuk voor jong en oud. Ze zijn gemaakt van gestoofde prei, peterselie en dragon en samengehouden met paneermeel en ei. Dit is ook zo’n voorbeeld van een gerecht dat je goed vooraf kunt maken! Lekker handig voor de feestdagen.
Geroosterde roodlof met steranijs-clementineglazuur
Ten slotte dit heerlijke recept met roodlof. De bittere smaak van roodlof kan goed een zoetige tegenhanger gebruiken. Dat is de steranijs-clementineglazuur in dit gerecht. De steranijs in dit geheel geeft natuurlijk een super kerstige smaak en dat maakt dit gerecht meteen heel feestelijk om te serveren.
Wil je nóg meer voor bijgerechten met kerst? Kijk ook eens naar deze recepten!
Ons favoriete bijgerecht met groente voor kerst:
Gepofte koolrabi en geroosterde venkelsalade met gebakken geitenkaas
Ik vind een frisse salade een aanvulling op elke kersttafel, naast alle zware gerechten. Deze salade met gepofte koolrabi is heerlijk met de warme geitenkaas en de dressing van limoen, chili en honing.
Ingrediënten
Voor de dressing
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Verwijder eventuele ‘armen’ of wortels van de koolrabi, wrijf de schil van elke koolrabi in met 1 el olijfolie en wikkel ze per stuk in aluminiumfolie. Leg ze in een ondiepe ovenschaal en rooster ze 30-60 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte; ze moeten zacht zijn als je er met een scherp mes in prikt). Laat de gare koolrabi afkoelen totdat je met een scherp mes het schilletje eraf kunt pellen.
Snijd intussen de venkel in de lengte in vieren. Leg ze in een ondiepe ovenschaal met de boter, zout en peper en rooster ze 30-40 minuten in de oven, tot ze zacht en gekaramelliseerd zijn.
Trek de bladeren van de cavolo nero van hun dikke stelen en scheur ze in grote stukken. Verhit de overige 2 el olijfolie in een hapjespan en bak de blaadjes een paar minuten op hoog vuur, tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Knijp het limoensap erboven uit, breng op smaak met zout en peper en schep goed om.
Verwarm voor de dressing de honing en het limoensap in een kleine pan. Snijd de rode pepers heel fijn (verwijder de zaadlijsten als je de dressing niet te pittig wilt) en voeg toe aan de pan. Breng op smaak met zout en peper en laat een paar minuten pruttelen. Neem de pan van het vuur.
Doe het sesamzaad in een diep bord. Doop de plakjes geitenkaas aan beide kanten in de sesamzaadjes en druk een beetje aan, zodat de zaadjes aan de kaas blijven plakken. Verhit de neutrale olie in een koekenpan en bak de geitenkaasjes zachtjes een paar minuten aan elke kant, tot ze goudbruin zijn.
Schil de koolrabi’s, snijd ze in plakjes en leg ze op een serveerschaal. Leg de geroosterde venkel en de cavolo nero erbij en leg de knapperige, warme geitenkaas erbovenop. Besprenkel het geheel met de pittige, zoete dressing en serveer direct.
Receptuur: Ajda Mehmet Foto’s: Willem van Santen Styling: S’usi Gastro Studio
Onze tips
Boerenkoolstamppot: ouderwets lekkere recepten en tips
7x de lekkerste ovenschotel recepten
Traybake: snelle en makkelijke recepten uit de oven
Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven
Zalm uit de oven: héél veel heerlijke recepten
Kaneelbroodjes maken: zo doe je dat
Pittige blaadjes: 5x recepten met rucola
5x overheerlijke chocolademousse recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.