Pastinaak Wellington met salie en appel
Eenvoudig
ca. 1 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 10 min. bereidingstijd
30 minuten wachttijd30 min. wachttijd
Bereiding
Verhit de olie in een diepe koekenpan en bak de ui er in 6-8 minuten zacht in. Voeg de pastinaak toe en bak nog 5-7 minuten. Voeg de champignons toe en zet het vuur hoger. Bak 8-10 minuten, of tot de champignons hun water hebben losgelaten en het is verdampt.
Roer de knoflook door het mengsel en bak ca. 1 minuut mee. Voeg de bouillon, de linzen en de gehakte salie toe en bak ca. 5 minuten mee, tot het mengsel heel heet is en het vocht is verdampt. Stamp het mengsel met een pureestamper om de linzen kapot te maken. Breng goed op smaak met zout en peper. Spatel de appel erdoorheen, neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van ca. 30×35 cm. Verdeel de vulling over een lange zijde van de recht hoek en laat daarbij een randje van 2 cm vrij. Bestrijk het randje met de melk of het ei, vouw de lege deegkant eroverheen en druk de randjes dicht. Maak een gaatje in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen. Zet de Wellington ca. 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Leg de Wellington op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met nog wat melk of ei. Bak 35-40 minuten, tot het deeg goudbruin, krokant en gerezen is. Plak ca. 5 minuten voor het einde van de baktijd de hele salieblaadjes met wat melk of ei aan de Wellington. Serveer met cranberrysaus.