Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Pastinaak Wellington met salie en appel

Pastinaak Wellington met salie en appel

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 10 min. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Aantal personen
3

Ingrediënten

Benodigdheden

  • bakpapier
Pastinaak is familie van de wortel. In de koudere maanden van september tot en met maart zijn ze op hun lekkerst – vanwege hun warme smaak passen ze hier ook goed. Rooster ze als bijgerecht, pureer ze tot een gladde soep of laat ze lekker lang stoven. Door de zoete smaak en robuuste textuur zijn pastinaken ook erg geschikt in vegetarische hoofgerechten.
Wijnkenner Sjoerd Kist:
“Een fruitige en kruidige witte wijn past goed bij de vegetarische Wellington. Denk bijvoorbeeld aan een Viognier: rijp, bloemig en fruitig! Vooral uit Condrieu érg lekker!”

Bereiding

  1. Verhit de olie in een diepe koekenpan en bak de ui er in 6-8 minuten zacht in. Voeg de pastinaak toe en bak nog 5-7 minuten. Voeg de champignons toe en zet het vuur hoger. Bak 8-10 minuten, of tot de champignons hun water hebben losgelaten en het is verdampt.

  2. Roer de knoflook door het mengsel en bak ca. 1 minuut mee. Voeg de bouillon, de linzen en de gehakte salie toe en bak ca. 5 minuten mee, tot het mengsel heel heet is en het vocht is verdampt. Stamp het mengsel met een pureestamper om de linzen kapot te maken. Breng goed op smaak met zout en peper. Spatel de appel erdoorheen, neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

  3. Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van ca. 30×35 cm. Verdeel de vulling over een lange zijde van de recht hoek en laat daarbij een randje van 2 cm vrij. Bestrijk het randje met de melk of het ei, vouw de lege deegkant eroverheen en druk de randjes dicht. Maak een gaatje in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen. Zet de Wellington ca. 30 minuten in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Leg de Wellington op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met nog wat melk of ei. Bak 35-40 minuten, tot het deeg goudbruin, krokant en gerezen is. Plak ca. 5 minuten voor het einde van de baktijd de hele salieblaadjes met wat melk of ei aan de Wellington. Serveer met cranberrysaus.

Per portie: 664 kcal | 66 g koolhydraten | 16 g eiwit | 34 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Fotografie: Liam Desbois Styling: Jo Harris Foodstyling: Liberty Mendez

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (3 stemmen)