Bereiding

  1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in ca. 25 minuten gaar in water met wat zout.
  2. Verhit 50 ml olijfolie in een ruime pan en bak er de salieblaadjes in ca. 2 minuten krokant in. Zorg dat ze niet bruin worden. Laat de salieblaadjes uitlekken op keukenpapier. Bak in dezelfde olie de kappertjes op hoog vuur krokant. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bak nu het broodkruim goudbruin en krokant in de pan. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe. Laat ook uitlekken op keukenpapier. Meng wat zout door het gebakken broodkruim.
  3. Giet de aardappels af en laat ze kort droogstomen. Pureer de aardappels met een pureestamper. Voeg de gepofte knoflook, 150 g bloem, flink wat zout, peper en gemalen nootmuskaat toe aan de puree en kneed het geheel tot een soepel deeg.
  4. Verwerk het deeg zolang het nog warm is op een met bloem bestoven werkblad tot lange rollen van ca. 1,5 cm dik. Snijd kleine ‘kussentjes’ van de rollen. Bestuif desnoods met nog wat bloem maar gebruik zo min mogelijk. Kook de gnocchi in 2-3 porties gaar in kokend water. Voeg geen zout toe aan het kookwater! Dat zorgt ervoor dat de gnocchi uiteenvalt. Laat als de gnocchi boven komen drijven nog 1 minuut doorkoken. Schep de gnocchi uit het kookwater in een vergiet en bedruip ze direct met wat olijfolie zodat ze niet aan elkaar vastplakken.
  5. Verhit een laagje olie in een ruime pan met antiaanbaklaag en bak er de gnocchi goudbruin in. Voeg de aspergetips en de doperwten toe en bak nog 2 minuten. Neem van het vuur en rasp er wat citroenschil overheen. Verdeel de gnocchi over diepe borden en strooi er het broodkruim, de pijnboompitten, de salieblaadjes en de kappertjes overheen.

Per portie: ca. 396 kcal
9 g eiwit | 21 g vet | 41 g koolhydraten

Receptuur & foodstyling: Willem van Santen Foto’s: Mitchell van Voorbergen Styling: Femke van Waveren

Gepofte knoflook
Halveer 3 bollen knoflook horizontaal en leg iedere helft met het snijvlak naar boven op een stuk aluminiumfolie. Bedruip het snijvlak met wat olijfolie en bestrooi met zout. Vouw het aluminiumfolie er strak omheen dicht. Pof de knoflook ca. 1 uur in de oven op 160°C. Laat afkoelen en knijp de knoflookpulp uit de schil. Bewaar in een afgesloten potje in de koelkast en maak er bijvoorbeeld heerlijke kruidenboter of knoflookmayonaise mee.