Bereiding

Op zoek naar een echte crowdpleaser voor je kerstdiner? Deze zalmfilet met romesco-saus stelt niet teleur! Maak de romesco gerust 1 of 2 dagen vantevoren voor extra gemak tijdens de kerstdagen. Vind je konfijten eng klinken? Helemaal niet, wij weten hoe het moet!
 
1          Neem een braadslee of ovenvaste schaal die groot genoeg is om de zalmzijdes naast elkaar in te leggen. Houd 3 el olijfolie apart voor de romesco. Meng de overige olijfolie met het venkelzaad, de laurierblaadjes, het zout en de peperkorrels. Snijd de schil van de ingemaakte citroenen in reepjes en voeg toe aan de olie. Schenk de olie over de zalm en zet minimaal 2 uur tot maximaal 24 uur in de koelkast. Neem de vis ca. 30 minuten voor bereiding uit de koelkast.
2          Verwarm voor de romesco de oven voor (elektrisch: 240°C / hetelucht: 220°C). Leg de paprika’s in hun geheel en de knoflookteentjes op een bakplaat en bak ca. 10 minuten in de oven. Draai de paprika’s om. Meng de cherrytomaten met het gerooktepaprikapoeder en het venkelzaad. Verdeel de tomaten over de bakplaat. Leg de amandelen onder de groenten op de bakplaat. Bak ca. 15 minuten in de oven tot de paprika’s zwartgeblakerd zijn en de amandelen geroosterd. Doe de paprika’s in een kom en dek hem af met vershoudfolie.
3          Neem de paprika’s uit de kom wanneer ze voldoende zijn afgekoeld. Pel het vel eraf en verwijder de stelen en de zaadlijsten. Pel de knoflook. Maal de paprika met de amandelen (op 1 el na), de tomaten, de knoflook, de saffraan, 3 el olijfolie en het citroensap tot een dikke saus. Breng op smaak met zout en peper.
4          Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Leg een vel bakpapier op de zalm. Bak de zalm ca. 40 minuten in de oven. Doordat de zalm in koude olie in de oven gaat zal de temperatuur zo langzaam oplopen tot de zalm een kerntemperatuur van ca. 45°C heeft. Heb je een kernthermometer? Gebruik deze dan vooral voor het beste resultaat. Neem uit de oven en laat ca. 15 minuten rusten. Schenk de olie uit de braadslee. Leg de zalm op een grote serveerschaal. Garneer met de overige amandelen, de reepjes citroen (uit de olie) en de laurierblaadjes. Serveer vers platbrood en lekkere olijven bij de zalm.
Dit recept staat in foodies magazine The Big Christmas Issue