Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Kalkoenkroon met salieboter

Kalkoenkroon met salieboter

  • Eenvoudig

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Een kalkoenkroon is het borstvlees van de kalkoen, nog op het bot. De poten en vleugels zijn verwijderd, zodat het vlees sneller gaar is. De salieboter houdt het vlees lekker sappig.

Bereiding

  1. Neem de kalkoenkroon 1 uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C).

  2. Maal de ingrediënten voor de salieboter in een keukenmachine. Maak voorzichtig de huid van de kalkoen los. Begin bij het dikste uiteinde van elke borst en steek je vingers tussen de huid en het vlees. Beweeg zo langs het vlees tot de huid los komt te zitten en er ruimte ontstaat voor de salieboter. Verdeel de boter onder de huid en trek de huid glad eromheen.

  3. Verdeel de ui, de wortel en de bleekselderij over de bodem van een braadslee en bedruppel met de olie. Bestrooi met zout en peper en schep alles goed door elkaar. Zet de kalkoenkroon erbovenop en bak hem goudbruin en gaar in de oven. Houd 20 minuten per 1 kg aan, plus 1 uur (dus 1 uur en 40 minuten voor een kroon van 2 kg en 2 uur voor een kroon van 3 kg). Het vlees is gaar als er helder sap uit komt wanneer je in het dikste deel hebt geprikt. Leg de kalkoen op een schaal, dek af met aluminiumfolie en laat minstens 30 minuten rusten.

  4. Doe intussen de groenten en het braadvocht uit de braadslee in een grote pan. Voeg de rode wijn, de port en de fond toe en breng het geheel aan de kook. Laat de saus tot ⅓ inkoken en verwijder het vet dat bovenop komt te liggen.

  5. Zeef de saus boven een kan en schenk terug in de pan. Breng de saus opnieuw aan de kook. Meng de bloem met de boter en voeg dit in porties toe aan de saus, terwijl je blijft roeren met een garde. Kook 3-4 minuten op laag vuur tot de saus bindt. Voeg de aalbessengelei toe en roer tot hij is opgelost. Snijd de kalkoen aan en serveer met de saus.

Per portie: 613 kcal | 9 g koolhydraten | 72 g eiwit | 24 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Huchinson Foodstyling: Katy Greenwood

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)