![Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2021/08/fd2110-bergfood9235-scaled.jpg)
Is het binnenkort jouw b-day? Dan wil jij jouw gasten vast verrassen met wat lekkers. Vergeet de borrelnootjes en blokjes kaas; dit zijn de beste hapjes om te maken voor een verjaardag!
Hapjes verjaardag
Een verjaardag is er om gevierd te worden; met cadeautjes en natuurlijk heel veel lekker eten. Maar wat zet jij op tafel? De klassieke kaasblokjes kent iedereen onderhand wel dus verras je gasten eens met ander soort borrelhapjes. Wat denk jij bijvoorbeeld van Big Mac-rolls, warme citroenolijven of Turkse filodeeg flapjes? Met deze hapjes wordt je verjaardag één groot feest!
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Verjaardag hapjes:
![recept Superlekker knoflookbrood van Jamie Oliver](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2021/08/JO_Party_DL_Day12_M18_TEAR_N_SHARE_GARLIC_BREAD_191-scaled.jpg)
Superlekker knoflookbrood van Jamie Oliver
Jamie: “Wie houdt nou niet van knoflookbrood? Met dit breekboord scoor je gegarandeerd. Ik heb er een recept voor twaalf personen van gemaakt, omdat de hoeveelheid deeg dan makkelijk werkt. Ik maak meestal twee platen deeg en vries er een in om een andere keer te bakken – daar zul je geen spijt van krijgen.”
![gevulde eieren](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2018/03/gevulde-eieren.jpg)
De ultieme gevulde eitjes
Een gevuld eitje maken we al sinds jaar en dag en zal dan ook nooit gaan vervelen. Het recept hiervoor mocht dus zeker niet in het lijstje met verjaardag hapjes ontbreken.
![mediterrane Gehaktballetjes](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2011/04/Gehaktballetjes.jpg)
Mediterrane gehaktballetjes
Een tapas hapje dat het altijd goed doet: gehaktballetjes. Geef er je eigen draai aan of maak dit heerlijke recept met Mediterrane smaakmakers als peterselie en tomaat. Lekker om met wat brood te serveren om mee in de saus te dippen.
![Gefrituurde polpette](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/06/Italy-V2-scaled.jpg)
Gefrituurde polpette
Al eet je de Italiaanse gehaktballetjes, polpette, traditioneel in tomatensaus. Deze gefrituurde balletjes met ricotta en kalfsgehakt zijn stiekem nóg lekkerder.
![Krab-komkommerrolletjes](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/04/1-krab-komkommerrolletjes-scaled.jpg)
Krab-komkommerrolletjes
Wie zegt dat verjaardag hapjes altijd ongezond moeten zijn? Deze krab-komkommerrolletjes zijn lekker licht en bewijzen het tegendeel.
![Garnalen-filocups](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/02/Garnalen-filocups-en-Aardappel-kipcups.jpg)
Garnalen-filocups
Een krokant bakje met een smeuïge vulling met garnaal; wat wil een mens nog meer? Maar pas op met deze heerlijke verjaardag hapjes. De schaal is leeg voordat je het weet.
Tip!
![Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?](https://fnlcontent.nl/app/uploads/2024/03/FD-25-0114-Afbeeldingen-Website_520-x-3202.png)
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
![Aardappeltortilla met zeekraal](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/09/FD2210-vegabond-zeekraal-WillemvSanten17835-scaled.jpg)
Aardappeltortilla met zeekraal
De Spaanse tortilla is een ideaal borrelhapje. Je kunt het namelijk goed van tevoren maken en op het moment zelf in kleine stukjes snijden om te delen. Wel een puntje voor ons overhouden hè?
![Borrel-buikspek](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/05/Foodies-vandeslager-WillemvSanten22460-scaled.jpg)
Borrel-buikspek
Wil jij iets bijzonders serveren? Dan is zelf borrel-buikspek maken een goed idee. Deze umami-bommetjes zijn een stuk specialer dan een plakje worst.
![Warme citroenolijven](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/12/warm-lemon-olives.jpg)
Warme citroenolijven
Olijven zijn de ster van elke borrelplank. Kunnen ze volgens jou wel een upgrade gebruiken? Geef ze dan eenvoudig extra smaak door ze te verwarmen met specerijen en citroensap.
![Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2021/08/fd2110-bergfood9235-scaled.jpg)
Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise
Olijven in de frituurpan? Jazeker. Probeer het maar eens uit, het wordt vast een nieuwe favoriet. Zeker met de onweerstaanbare kappertjesmayonaise erbij.
![Spiesjes met gemarineerde courgette en mozzarella](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/11/Spiesjes-met-gemarineerde-courgette.jpg)
Spiesjes met gemarineerde courgette en mozzarella
Het lijkt wel alsof alles leuker staat op een stokje. Zo ook deze Mediterrane groentespiesjes met mozzarella en salami. Door de courgette eerst te marineren zit ‘ie bomvol smaak.
![100 heerlijke hapjes: Big Mac Rolls](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/02/Big-Mac-Rolls-©-Simone-van-den-Berg.jpg)
Big Mac rolls
Is een Big Mac jouw favoriete snack? Maak dan eens deze krokante rolls met een Big Mac-vulling én homemade Big Mac-saus. Echt een guilty pleasure!
![Gevulde jalapeño’s met roomkaas en spek](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2021/07/bowls-dishes-shootdag-28182-scaled.jpg)
Gevulde jalapeño’s met roomkaas en spek
Door de combinatie van roomkaas en spek ontstaan heerlijke borrelhapjes. Vind je jalapeño’s pittig? Maak je geen zorgen! Doordat je de pepers bedruipt met honing valt alles op z’n plek. Pittig en zoet; perfect in balans.
![Zalmtartaartje op crouton met tuinkers en wasabi mayo](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/05/zalmtaartje-op-crouton-scaled.jpg)
Zalmtartaartje op crouton met tuinkers en wasabi mayo
We borrelen sowieso al graag met vis, maar al helemaal met zalm. Zeker met de pittige wasabi mayo bij dit recept, dat geeft het borrelhapje meteen wat kick!
![Turkse filodeeg flapjes](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2021/10/Turkse-filodeeg-flapjes-5-SvdK-scaled.jpg)
Turkse filodeeg flapjes met feta, peterselie en munt
Een zoete appelflap is altijd goed, maar net wat spannender zijn deze hartige filodeeg flapjes. Vul ze met Turkse smaakmakers als feta, peterselie en munt of kies je eigen favoriete ingrediënten.
![recept Superlekker knoflookbrood van Jamie Oliver](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2021/08/JO_Party_DL_Day12_M18_TEAR_N_SHARE_GARLIC_BREAD_191-scaled.jpg)
Superlekker knoflookbrood van Jamie Oliver
Jamie: “Wie houdt nou niet van knoflookbrood? Met dit breekboord scoor je gegarandeerd. Ik heb er een recept voor twaalf personen van gemaakt, omdat de hoeveelheid deeg dan makkelijk werkt. Ik maak meestal twee platen deeg en vries er een in om een andere keer te bakken – daar zul je geen spijt van krijgen.”
Ingrediënten
- 1 zakje gedroogde gist (7 g)
- 500 g hard wit broodmeel (plus extra om te bestuiven)
- olijfolie
- 50 g witbrood (of volkorenbrood)
- 1 grote bos bladpeterselie (60 g)
- 3 tenen knoflook
- 1 citroen
- 200 g roomkaas (light)
Bereiding
Als je wilt, kun je dit ook op de dag zelf maken. Giet 325 ml lauw water in een kom, doe de gist erbij en roer 2 minuten met een vork. Voeg het broodmeel en een flinke snuf zeezout toe en roer met een vork tot het niet meer gaat. Breng het deeg vervolgens met schone handen bij elkaar en doe zo nodig nog wat extra meel erbij, zodat het deeg niet meer aan je handen plakt.
Kneed het 5 minuten op een met meel bestoven werkvlak, of tot het zacht en elastisch is. Maak een grove bal van het deeg, leg hem in een met olie ingevette kom, dek af met een schone, vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen, of tot het volume verdubbeld is.
Scheur het brood in stukjes in een blender en maal tot kruimels. Wrijf twee bakplaten van 20 x 30 cm in met olijfolie en strooi de kruimels in een egale laag erover. Snipper de bovenste helft van de bos bladpeterselie in de blender. Pel de tenen knoflook, doe ze in de blender en maal ze fijn. Pers de citroen uit, voeg het citroensap en de roomkaas toe en maal alles glad. Proef een likje en breng het roomkaasmengsel op smaak.
Sla het deeg terug en verdeel in twee gelijke porties. Rek en strek de stukken een voor een op een met olie ingevet werkvlak uit tot 30 x 50 cm. Smeer de helft van het roomkaasmengsel erop, maar laat aan de verre, lange kant een rand van 5 cm vrij. Rol het deeg heel rustig van je af op en maak een soort Zwitserse rol ervan.
Snijd de rol met een scherp mes in achttien stukjes en leg ze vrij dicht tegen elkaar aan op de plaat. Dek ze af en laat ze een nacht in de koelkast rijzen (als je het op de dag zelf doet, 45 minuten, of tot het volume verdubbeld is).
Verhit de oven tot 220˚ C. Bak de broden 20 minuten onafgedekt, boven in de oven, of tot ze prachtig goudbruin zijn, en besprenkel voor het serveren met wat extra vierge olijfolie.
DE VRIEZER IS JE VRIEND: De tweede plaat kun je na het voorbereiden en 45 minuten rijzen, afdekken en invriezen. Zet hem rechtstreeks uit de vriezer 25 minuten in de oven.
Samen Eten van Jamie Oliver is verschenen bij Kosmos Uitgevers © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2021 Together)
Fotografie: © David Loftus, 2021; © Levon Biss, 2021; © Paul Stuart, 2021
Onze tips
![recept Malteser-chocoladecheesecake](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2021/08/Malteaser-cheesecake-scaled.jpg)
7x leuke recepten voor verjaardagstaart bakken
![wat is MonChou](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/09/wat-is-monchou-scaled.jpg)
MonChou: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
![Limburgse kersenvlaai van de Bisschopsmolen](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/09/Kersenvlaai.jpg)
Alles wat je wilt weten over vlaai
![100 heerlijke hapjes: Big Mac Rolls](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/02/Big-Mac-Rolls-©-Simone-van-den-Berg.jpg)
Foodies boekenclub: “100 heerlijke hapjes”
![high tea etiquette](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2020/02/sebastian-coman-photography-VOMS9yXsdP0-unsplash.jpg)
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
![ravioli met eidooier en nduja-olie](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2019/12/ravioli-met-eidooier-en-ndu.jpg)
6x romantische gerechten voor twee personen
![Toko - shutterstock](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2025/01/shutterstock_2276299955-768x512-1.jpg)
Must-haves: deze producten uit de toko wil je halen
![Ponzu tofu poke bowl (klein)](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/02/Ponzu-tofu-poke-bowl.jpg)
Last-minute valentijnsdiner: makkelijke recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.