
Je kent MonChou vast van de klassieke MonChoutaart, maar wist je dat je er veel meer mee kunt maken? Met deze verse roomkaas kun je alle kanten op. We vertellen je dan ook graag alles over MonChou. Want wat is MonChou en wat kun je ermee?
Wat is MonChou?
Je kent de pakjes vast uit de supermarkt, en waarschijnlijk heb je ook al weleens een klassieke MonChoutaart geproefd. Maar wat is MonChou eigenlijk? Het is een verse roomkaas die in de meeste supermarkten wordt verkocht. Hoe Frans de naam ook klinkt, MonChou is een Nederlands merk. Het is een zachte en luchtige roomkaas met als basis magere melk en room. Je kunt de roomkaas gebruiken als romige smaakmaker in diverse gerechten.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Hoe smaakt MonChou?
De smaak kun je het beste omschrijven als romige, fris en iets kwarkachtig. Doordat de romige structuur is de kaas uitermate geschikt voor diverse cheesecakes of bijvoorbeeld in een pastasaus.
Waar koop je het?
Zowel de stevige MonChou Original in de bekende zilveren verpakking als ook de smeerbare MonChou Zacht & luchtig uit een kuipje zijn bij bijna elke supermarkt verkrijgbaar.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
In principe kun je een aangebroken verpakking een aantal dagen bewaren in de koelkast. Kijk en ruik goed voor gebruik, omdat het verse roomkaas is bederft deze vrij snel. Gesloten verpakkingen zijn langer houdbaar in de koelkast, maar kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
Naast de stevige frisse MonChou Original heb je ook de smeerbare MonChou Zacht & luchtig uit een kuipje. Houd ze standaard in je koelkast, want je kunt er alle kanten mee op. Zo gebruik je de Original voornamelijk voor koude stevige resultaten; bijvoorbeeld voor een MonChoutaart, brownies of rolletjes gevuld met MonChou. MonChou Zacht & luchtig uit een kuipje is smeerbaar en daarmee geschikt als topping of op brood. Beide zijn geschikt voor zowel warme als koude gerechten, gebruik ook eens een flinke lepel MonChou om een romige pastasaus mee te maken.
Recepten met MonChou:
Zowel zoet als hartig, je kunt alle kanten op met MonChou. Dat bewijzen deze heerlijke recepten wel; van toetjes tot borrelhapjes en van cheesecake tot romige zalm. Natuurlijk verzamelden we de lekkerste recepten voor je:

MonChoutaart
Natuurlijk mag de klassieke MonChoutaart niet ontbreken, al is deze met een kleine twist. We gebruiken speculooskoekjes voor de bodem en geven met verse munt de taart net wat frisheid.
Ingrediënten
- 4 blaadjes gelatine
- 250 g speculooskoekjes (Lotus Biscoff)
- 100 g boter
- 250 ml slagroom (vers)
- 8 g vanillesuiker
- 200 g monchou original (op kamertemperatuur)
- 175 g fijne kristalsuiker
- 1 blik vlaaifruit kersen (430 g)
- 2 takjes verse munt (alleen de blaadjes)
Benodigdheden
- bakpapier
Bereiding
Leg de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water en laat even weken. Vermaal de koekjes in een keukenmachine tot fijne kruimels of stop ze in een diepvrieszak en plet ze met een deegroller fijn. Smelt ook de boter.
Bekleed de bodem van een springvorm (ca. 20 cm Ø) met bakpapier en kwast de randen in met wat boter. Meng de koekkruimels in een kom met de overige boter. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
Klop de slagroom met de vanillesuiker lobbig en zet apart. Klop de roomkaas met de kristalsuiker in ca. 5 minuten luchtig.
Knijp de gelatine uit en verwarm hem samen met 4 el water in een pannetje tot de gelatine opgelost is, maar laat het niet koken. Roer 2-3 el slagroom door de opgeloste gelatine. Spatel het gelatinemengsel door de overige slagroom.
Spatel de slagroom voorzichtig door de roomkaas. Verdeel de vulling over de koekjesbodem en strijk glad.
Haal 5 el saus (zonder kersen) uit het blik vlaaifruit en verdeel in kleine hoopjes over de taart. Maak met behulp van een prikker een mooie swirl in het roomkaasmengsel. Laat de MonChoutaart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Haal de taart uit de koelkast en uit de vorm. Zet de taart op een taartplateau, verdeel het vlaaifruit eroverheen en garneer met kleine blaadjes munt. Snijd de MonChoutaart in punten en serveer.
Receptuur en styling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Sander Damen

Gepofte zoete aardappel met MonChouvulling en spek-boontjesdressing
Dit recept voor gepofte zoete aardappel is ideaal als voorgerecht voor een etentje met vrienden. Natuurlijk kun je het ook als hoofdgerecht serveren, zorg dan dat je voldoende maakt voor de grote eters.

Zalmfilet met romige mosterd-dilletopping
Wist je dat zalm ontzettend goed combineert met een romige topping? Laat MonChou daar nu het perfecte ingrediënt voor zijn, probeer maar eens uit met dit heerlijke recept!

Brownies met MonChoutopping, karamel en noten
Deze brownies maakten we speciaal voor de verjaardag van onze collega Yvonne. Met succes, want het bakblik met brownies was binnen een mum van tijd op. Probeer maar eens uit met dit recept!

MonChou-salamirolletjes
Binnen een kwartier heb je dit borrelhapje op de borrelplank liggen voor de eerstvolgende vrijmibo of verjaardag. Probeer ook eens deze mini-loempia’s of crostini’s om de borrelplank nog feestelijker te maken.
Lees ook:
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.