Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Borrel-buikspek

Borrel-buikspek

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 150⁰C / hetelucht: 130⁰C). Leg het buikspek op je werkblad. Meng het zout met de peper en de ras el hanout. Bestrooi het buikspek rondom met het zoutmengsel en wrijf het in het vlees.

  2. Verwarm 1 el van de zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur. Leg het buikspek met de vetlaag naar beneden en bak het vet goudbruin. Draai het buikspek om en bak ook de vleeskant goudbruin. Door eerst op de vetlaag te bakken zal er wat van het vet smelten, wat voor extra smaak zorgt.

  3. Zet het vuur lager, voeg de boter aan de pan toe en wacht totdat deze is gesmolten.

  4. Leg het buikspek in een braadslee en schep of schenk het vet uit de pan eroverheen. Zet de braadslee op het rooster in het midden van de oven. Steek de pen van de vleesthermometer tot in de kern van het vlees, sluit de deur van de oven en laat het buikspek garen tot een kerntemperatuur van 85⁰C is bereikt. Bedruip het vlees af en toe met het vet uit de braadslee.

  5. Neem het buikspek uit de oven als de ingestelde kerntemperatuur is bereikt en laat het vlees afkoelen. Eenmaal afgekoeld kun je het spek makkelijker snijden en het voorkomt dat het vlees te gaar en taai wordt.

  6. Snijd het afgekoelde buikspek in blokjes van ongeveer 3½ centimeter. Verwarm de rest van de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het buikspek toe en bak de blokjes rondom mooi bruin. Pluk intussen de blaadjes van de takjes koriander en snijd ze fijn.

  7. Zet het vuur laag en meng de barbecuesaus door de spekblokjes. Schep het borrel-buikspek op een bord of schaal als hij donker en sticky is. Bestrooi met de koriander en het sesamzaad en geef er cocktailprikkers of kleine vorkjes bij.

Receptuur: Gertjan Kiers Fotografie: Willem van Santen Styling: Alexandra Hereijgers

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)