Gekonfijte venkel met Puy-linzen
Eenvoudig
ca. 2 uur en 50 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 50 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Doe de venkel, de citroenschil, de geperste knoflookteentjes, de peperkorrels, de laurierblaadjes en het zout in een diepe ovenschaal. Schep om en schenk er olie bij tot alles onderstaat. Dek goed af met aluminiumfolie en bak 2 uur en 30 min. in de oven, tot de venkel beetgaar is. Schep alles halverwege de baktijd om.
Doe intussen de linzen in een pan en schenk het water erbij. Breng aan de kook, verkruimel het bouillonblokje erboven en roer door. Zet het vuur laag en laat ca. 30 minuten zachtjes koken, tot de linzen gaar zijn maar nog wel een beetje bite hebben.
Doe tijdens de laatste 15 minuten van de baktijd van de venkel de walnoten in een braadslee en rooster ze naast venkel in de oven tot ze goudbruin zijn – controleer na ca. 10 minuten of ze niet verbranden. Neem uit de oven en hak de noten grof.
Giet de venkel af en vang daarbij 60 ml olie op. Gooi de smaakmakers weg. Doe het fijngehakte teentje knoflook, het citroensap en de mosterd in een kom. Schenk de olie er al kloppend langzaam bij tot je een dressing hebt. Klop het grootste deel van de dille erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Schep de dressing om met de linzen en de walnoten.
Verdeel de linzen over borden, leg de venkel erbovenop en bestrooi met de verkruimelde geitenkaas, de rest van de dille en versgemalen zwarte peper.