Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Recept voor Indiase dahl

Proef traditie: Indiase dahl

In samenwerking met Valle del Sole
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Een geurig eenpansgerecht dat binnen een halfuurtje op tafel staat. Ontdek de kracht van eenvoud met de traditionele Indiase dahl.  

Indiase dahl

Dit Indiase comfortfood is vernoemd naar het hoofdingrediënt. Dahl betekent namelijk niets meer dan ‘splitpeulvrucht’. Masoor, tur, urad, moong en chana zijn enkele van de vele verschillende soorten dahl. De uitvoering verschilt dan ook nog eens per regio. In de Middeleeuwen was chana dal – gemaakt van kikkererwten – de populairste versie en volgens de overlevering zelfs de favoriete maaltijd van de keizer. Dahl kan je maken van verschillende peulvruchten. Ook de gebruikte kruidenmelange kan variëren. Tot de gemeenschappelijke kenmerken behoort de romige consistentie en bovendien het gebruik van geurige specerijen. Je kunt alle kanten op met dit gerecht, daardoor is dit één van onze favoriete gerechten!

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Splitlinzen

Deze traditionele dahl maak je met gedroogde rode splitlinzen. Valle del Sole heeft veel verschillende gedroogde peulvruchten, van de kleine groene Eston linzen tot de grote witte limabonen, én ook peulvruchten in blik. Bekijk het hele assortiment op valledelsole.nl.

Variatie op Indiase dahl

Je varieert eindeloos door verschillende groenten of kruiden te gebruiken. Vervang de spinazie bijvoorbeeld eens door grof gehakte boerenkool of cavolo nero. Dit geeft de Indiase dahl namelijk direct meer bite. Probeer ook eens bruine linzen of gele spliterwten in plaats van gedroogde rode splitlinzen. Hierdoor krijgt de dahl een andere smaak. Hou je van een beetje geurig en kruidig? Voeg dan eens drie gekneusde kardemompeulen toe samen met 1 kaneelstokje. Smaak- en geursensatie gegarandeerd! Ga zelf aan de slag met het onderstaande recept en ontdek hoe lekker dahl is.

Maak nu zelf traditionele Indiase dahl

> naar het recept: traditionele Indiase dahl

Recept voor Indiase dahl

Lees ook: Naan, papadum of dosa: dit Indiase brood past bij je gerecht 

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!