Advertentie
Verse kruiden invriezen
Het liefste gebruiken wij elke dag verse kruiden. Denk bijvoorbeeld aan wat blaadjes basilicum over de pasta, peterselie in de soep en koriander bij Aziatische gerechten. Helaas bederven kruiden snel wanneer je ze niet op de juiste manier bewaart. Dat is zonde want vers smaken ze het lekkerste. Daarom delen wij hoe je het beste verse kruiden kan invriezen.
Wil je iedere week dit soort handige kooktips ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Welke verse kruiden invriezen?
Voordat we kunnen uitleggen wat de beste methode is voor het invriezen van verse kruiden, is het belangrijk om te weten dat niet alle kruiden even geschikt zijn om in te vriezen. Zo kan krulpeterselie zijn kenmerkende textuur in de vriezer verliezen en dat is natuurlijk zonde. Kruiden die wel geschikt zijn om in te vriezen zijn bijvoorbeeld koriander, basilicum, dille, peterselie, selderij, tijm, rozemarijn en oregano.
Verse kruiden invriezen
Door kruiden in te vriezen, kan je er langer van genieten. Je kan ze op deze manier namelijk langer bewaren. Daarbij zijn ingevroren kruiden vaak eenvoudig in een kleine dosering toe te voegen aan gerechten. Wanneer je verse kruiden fijnsnijdt of pureert en vervolgens in een ijsblokjesvorm stopt en invriest, krijg je kant-en-klare kruidenblokjes die je makkelijk aan al je maaltijden toevoegt. Deze kruidenblokjes zijn in een mum van tijd gemaakt. Het enige wat je hoeft te doen is verse kruiden pureren of fijnsnijden, aan een ijsblokjesvorm toevoegen, er wat plantaardige olie over gieten en invriezen. Op deze manier blijven de kruiden minimaal een half jaar houdbaar.
Volledig invriezen
Wil je verse kruiden liever wat langer bewaren? Dan kan je kruiden het beste volledig invriezen. Zo blijven ze minimaal tot een jaar houdbaar. Spoel hiervoor de kruiden goed af onder de koude kraan en laat ze volledig opdrogen. Vervolgens verdeel je de kruiden in porties en doe je ze in een luchtdichte verpakking. Zorg dat de kruiden elkaar onderling niet raken. Dan plakken ze bij het vriezen namelijk aan elkaar vast en beschadigen ze wanneer je ze uit de vriezer haalt. Als de kruiden helemaal zijn bevroren kun je ze in een luchtdichte diepvrieszak bewaren en eruit halen wanneer je ze nodig hebt. Deze methode is handig wanneer je een takje verse kruiden nodig hebt voor bijvoorbeeld een stoofpotje.
Verse kruiden ontdooien
Wil je de verse kruiden uit de vriezer gaan gebruiken? Laat deze dan niet eerst ontdooien maar voeg ze gelijk toe aan je gerecht. Ingevroren kruiden hebben namelijk een stuk minder smaak dan de verse variant en je wil niet dat er nog meer smaak en geur verloren gaat. Wanneer je de kruiden gelijk aan de pan toevoegt, behoud je de meeste smaak. Ook is het belangrijk om in gedachten te houden dat de textuur niet meer hetzelfde is na invriezen. Denk dus goed na waar je de ingevroren kruiden aan toevoegt. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande recepten?
Perzische kruidenstoof
Maak kennis met een van de populairste Perzische gerechten met een duizend jaar oude traditie: kruidige bonenstoof op basis van verse kruiden met geurige saffraanrijst. Voeg de kruiden ingevroren toe en fruit ze in het bakvet van de kip. Zo heb je geen verse kruiden nodig!
> naar het recept: ghormeh sabzi – Perzische kruidenstoof met kip en bonen
Gemarineerde zeebaars met verse kruiden
Voor dit recept kan je zowel verse als ingevroren koriander gebruiken. Je gebruikt namelijk niet de losse blaadjes maar pureert ze voor de marinade van de vis. Hierdoor maakt het minder uit dat het kruid wat minder smaakvol is. Al kan je eventueel wat meer koriander toevoegen dan in het recept aangegeven staat.
> naar het recept: gemarineerde zeebaars met chilipeper, limoen en koriander
Gnocchi sardi met basilicumpesto
Een van de grootste redenen dat wij basilicum in huis halen is om er pesto mee te maken. Maar wist je dat dit ook heel goed met ingevroren kruiden kan? Omdat de smaak wat minder is, kan je gerust wat meer basilicum gebruiken. Blijf vooral goed proeven en maak de Italiaanse saus zoals jij het lekker vindt.
Lees ook: Zo kun je verse kruiden het beste bewaren
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.