Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Zo bewaar je verse kruiden

Zo kun je verse kruiden het beste bewaren

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Pluk een vers basilicumblaadje en je krijgt spontaan zin in een Italiaanse pasta. Die geur! Verse kruiden maken een gerecht zoveel lekkerder. Op de markt of bij een Turkse supermarkt koop je ze vaak in een mooie grote bos, die je niet in één keer nodig hebt. Daarom delen wij hoe je verse kruiden het beste kan bewaren.

Harde verse kruiden bewaren

Er zijn grofweg twee typen verse kruiden: zachte en harde. Hoewel je beide soorten op een koele en donkere plek bewaart, behandel je ze bij voorkeur net even anders. Basilicum, peterselie, koriander, bieslook of dragon zijn voorbeelden van zachte kruiden. Deze behandel je zoals een bos bloemen. Snijd een klein stukje van de steeltjes schuin af en zet de kruiden in een glas water. Om ze langer vers te houden, vervang je het water elke dag. Net als je bij bloemen zou doen.

Wil je iedere week handige tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zachte verse kruiden bewaren

Rozemarijn, tijm, munt, oregano en salie zijn voorbeelden van harde kruiden. Wikkel ze bij voorkeur in een vochtige theedoek of in een stuk stevig keukenpapier, die je vervolgens in een luchtdicht afgesloten bakje of diepvrieszak doet. Leg dit in de groentelade van de koelkast. Zo blijven de kruiden een aantal dagen goed.

Nog meer verse kruiden over?

Heb je nog meer verse kruiden over en ga je ze niet in een paar dagen opmaken? Bekijk dan ook deze tips om kruiden te drogen of in de vriezer te bewaren. Zo hoef je nooit meer kruiden weg te gooien! Zo kan je er bijvoorbeeld kruidenboter mee maken.

Recepten met verse kruiden

Verse kruiden zijn het allerlekkerst. Doe er je voordeel mee en verwerk ze in al je gerechten. We hebben een aantal van onze favoriete recepten met verse kruiden voor je verzameld:

Italiaanse stoof met pastinaak en verse kruiden

In de Italiaanse keuken koken ze naast basilicum ook veel met tijm, rozemarijn en salie. Deze Italiaanse stoof zit bomvol verse kruiden en heeft het allemaal.

> naar het recept: Italiaanse stoof met pastinaak en verse kruiden

Italiaanse stoof met pastinaak en verse kruiden

Risotto met asperges, erwten en verse kruiden

Nóg zo’n Italiaanse klassieker: deze risotto zit bomvol verse groene kruiden die hem lekker fris maken. Proef maar!

> naar het recept: risotto met asperges, erwten en verse kruiden

Risotto met asperges, erwten en verse kruiden

Kruidige flespompoen met feta en granaatappel

Verse peterselie en munt combineren goed met zoete, zachte flespompoen. Met de verse kruiden maak je dit Arabische gerecht helemaal af.

> naar het recept: kruidige flespompoen met feta, granaatappel en verse kruiden

Kruidige flespompoen met feta, granaatappel en verse kruiden

Lees ook: Move over, basilicum! Deze groene kruiden wil je proberen

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!