Ghormeh sabzi – Perzische kruidenstoof met kip en bonen
Gemiddeld
ca. 1 uur en 40 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 40 min. bereidingstijd
ca. 12 uur wachttijdca. 12 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Spoel de bonen grondig af en week ze 8-12 uur in ruim koud water. Giet af, doe de kidneybonen in een pan met ruim vers water en breng aan de kook. Kook de bonen op laag vuur in 60-70 minuten gaar. Giet af en zet apart.
Bestrooi de kippendijfilets met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en bak er de kip rondom bruin in. Haal de kip uit de pan en houd apart. Fruit de lente-ui, de ui, de koriander, de peterselie, de kurkuma en het paprikapoeder in het achtergebleven bakvet tot de ui zacht en glazig is. Doe de kip terug in de pan en giet de bouillon erbij. Stop de limoen en de fenegriekblaadjes ertussen. Breng opnieuw aan de kook, dek de pan af en laat op laag vuur ca. 20 minuten sudderen tot de kip zacht en gaar is. Roer de kidneybonen door de stoof en verwarm de laatste 5 minuten mee.
Doe intussen voor de Perzische rijst de rijst in een kom met koud water en roer met je handen zodat het zetmeel vrijkomt. Giet af en herhaal nog 2-3 keer tot het water dat wegloopt niet meer troebel is. Doe de rijst in een kookpan met voldoende water en het zout, breng aan de kook en laat 5 minuten koken op laag vuur. Giet de rijst af en spoel direct af met koud stromend water om het kookproces te stoppen.
Roer voor de saffraankorst de saffraan door 2 el kokend water. Smelt 50 g boter. Roer het saffraanwater, de eidooier, de yoghurt en de gesmolten boter door elkaar. Roer 4 el van de rijst erdoorheen. Smelt 1 el boter in een pan met antiaanbaklaag en verdeel de saffraanrijst over de bodem. Verdeel de overige rijst in de vorm van een bergje erbovenop. Prik er met het handvat van een houten lepel ongeveer 4 diepe gaatjes in. Snijd de overige boter in stukjes en stop in elk gaatje een stukje boter. Leg een goed sluitend deksel op de pan en stoom de rijst in ca. 20 minuten op laag vuur gaar. Haal de pan van het vuur en haal het deksel van de pan. Leg een plat bord op de pan en kiep in één beweging om zodat de gouden korst nu erbovenop komt te liggen.
Garneer de rijst met de granaatappelpitjes, de pistachenoten, de koriander en de peterselie. Serveer de stoof met de rijst.