Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Doperwten-cidersoep met pancettakruimels

7x heerlijke recepten met doperwten

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Voor iets meer dan een euro haal je al een flinke hoeveelheid doperwten in huis. Heb je geen idee wat je met deze vitaminebommetjes moet maken? Neem bij je volgende supermarktbezoek maar een extra verpakking mee, want deze recepten met doperwten wil je maken!

Recepten met doperwten

Doperwten zijn veelzijdiger dan je denkt. Verwerk ze in je favoriete soep, maak er een heerlijke pasta mee of stop ze ook eens een keer in een ovenschotel; de mogelijkheden zijn eindeloos. Ze zitten ook nog eens boordevol met gezonde voedingsstoffen. Kortom, tijd om aan de slag te gaan met deze onweerstaanbare recepten met doperwten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze favoriete recepten met doperwten:

Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes

Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes

We beginnen direct met één van onze favoriete recepten met doperwten: gnocchi sardi. Heb je ‘m nog niet geprobeerd? Dan is dit absoluut het moment, duik maar snel de keuken in!

Naar het recept
Naanbrood met pittige kip en doperwten

Naan met pittige kip en doperwten

Zelf muntsaus maken bij dit heerlijke recept? Hak de blaadjes van een bosje munt samen met een snufje zout fijn. Doe het vervolgens in een kom met 1 el suiker en schenk er 4 el kokend water bij. Roer door en laat afkoelen, roer er vervolgens nog 4 el wittewijnazijn doorheen en je zelfgemaakte muntsaus is klaar!

Naar het recept
Doperwten-spinazierisotto met krabsalsa

Doperwten-spinazierisotto met krabsalsa

Maak eens risotto met een twist; heerlijke groene doperwten-spinazierisotto met krabsalsa. Ziet er niet alleen prachtig uit maar smaakt ook heerlijk. Buon appetito! 

Naar het recept
gazpacho

Doperwtengazpacho met burrata en lentesalade

Kies voor kleur op je bord en ga voor deze heerlijke doperwtengazpacho. Misschien ken je de klassieke Spaanse gazpacho met tomaat, deze koude soep is lekker verkoelend. Wat ons betreft is deze groene gazpacho heerlijk als voorgerecht, en lang niet alleen in de zomer.

Naar het recept
gebakken doperwten met munt en spek

Gebakken doperwten met munt en spek

Perfect om te maken na een drukke doordeweekse dag. De oven doet ook nog eens het grootste gedeelte van het werk, ideaal toch? Kan jij ondertussen genieten van je favoriete serie op Netflix.

Naar het recept
Doperwten-cidersoep met pancettakruimels

Doperwten-cidersoep met pancettakruimels

Nog zo’n recept die tot onze favoriete recepten met doperwten behoort! De heerlijke cidersoep staat bij ons regelmatig op tafel. Lekker licht en toch ook ontzettend smaakvol. Zeker de pancettakruimels zijn om je vingers bij af te likken…

Naar het recept
Karbonade met paprikaboter en nieuwe aardappels

Karbonade met paprikaboter en nieuwe aardappels

Dat je voor een smaaksensatie geen uren in de keuken hoeft te staan, bewijst dit makkelijke gerecht. Fijn voor doordeweeks!

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes

Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes

We beginnen direct met één van onze favoriete recepten met doperwten: gnocchi sardi. Heb je ‘m nog niet geprobeerd? Dan is dit absoluut het moment, duik maar snel de keuken in!

Bekijk volledige recept

Voor de pesto

1 bos basilicum
1 teentje knoflook – gepeld
50 g pecannoten – geroosterd
½ tl grof zeezout
200 ml olijfolie extra vergine

Voor de gnocchi

200 g pastabloem type 00
zout
1 el olijfolie
200 g doperwten evt. diepvries – ontdooid
1 el pecannoten
vershoudfolie

Bereiding

  1. Stamp voor de pesto het basilicum, de knoflook, de pecannoten en het zeezout in een vijzel tot een fijne pasta. Voeg geleidelijk de olijfolie toe zodat je een smeuïge pesto krijgt.

  2. Kneed voor de gnocchi de bloem, 70 ml water, een snufje zout en 1 el olijfolie tot een soepel deeg. Voeg als het niet goed ‘pakt’ wat extra water toe tijdens het kneden. Kneed minstens 10 minuten stevig door. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.

  3. Vorm van het deeg op een met bloem bestoven werkblad een rol van ca. 1 cm doorsnede. Snijd stukjes van ca. 1 cm van het deeg. Bestuif met wat extra bloem om plakken te voorkomen. Druk elk stukje pastadeeg met je duim over een geribbeld gnocchiplankje, zodat het om je duim opkrult tot een geribbeld rolletje. Verwerk al het deeg en bewaar de pasta op een schone met bloem bestoven theedoek.

  4. Kook de pasta in een ruime hoeveelheid kokend water in ca. 2 minuten beetgaar. Voeg ook direct de doperwtjes toe. Giet het geheel af, maar vang wat van het kookvocht op.

  5. Doe de gekookte pasta met de doperwtjes terug in de pan en voeg de helft van de pesto toe. Roer er ook nog 3-4 el van het kookvocht doorheen zodat het geheel mooi bindt. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

  6. Rooster de pecannoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Verdeel de pasta over diepe borden en schep er de overgebleven pesto overheen. Maak af met de geroosterde pecannoten.

Foto’s: Willem van Santen

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!