Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
kookhacks

5x kookhacks die je leven makkelijker maken

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Het idee van lifehacks is dat je ze ziet en denkt: dit had ik eerder moeten weten in m'n leven. Wij durven wel met zekerheid te zeggen dat deze 5 kookhacks het koken een stukje makkelijker gaan maken. Bedank ons later maar!

1. Kookhacks: zo knip je bakpapier op maat

We hebben het ons al vaker afgevraagd waarom er geen bakpapiervellen te koop zijn die rond zijn. Hartstikke handig hoor die vierkante vellen, voor op de bakplaat, maar bij het bekleden van een springvorm is het altijd een knutselwerkje. Tot nu. Dankzij deze nummer 1 in het lijstje van kookhacks knip je jouw bakpapier voortaan perfect op maat voor je bakvorm:

https://www.youtube.com/watch?v=KjnyIA_KxOU&feature=emb_logo

Wil je iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

2. Altijd boter in huis om in te vetten

Is je boter op? Gooi het wikkeltje dan niet weg! Hier blijven altijd boterresten aan kleven die perfect zijn voor het invetten van je bakvormen. Wij bewaren om die reden alle wikkels altijd in de koelkast. Vouw het wikkeltje wel even goed dicht en op zodat de boterresten niet kunnen opdrogen in de koelkast. Zo kun je invetten zonder vieze handen te krijgen!

3. Knoflook persen zonder pers

Niets is zo onsmakelijk als een te groot stuk knoflook in je mond. Om die reden persen wij onze knoflook het liefst. Deze tip zagen wij laatst bij een professionele chef en wilden we je niet onthouden: leg het knoflookteentje op je snijplank. Leg de platte kant van een mes erop en druk er een keer stevig op. Het velletje barst nu los en kun je verwijderen. Strooi nu wat zout op je snijplank en leg het teentje erop. Wrijf met de platte kant van het mes het teentje door het zout tot je een smeuïge knoflookpuree hebt. Wie zei dat je een pers nodig had met deze kookhacks?

Overigens lees je hier wat je kunt doen tegen een vervelende knoflookgeur, altijd handig om te weten!

knoflook hakken

4. Haal meer uit je citroen of limoen

Zorg ten eerste dat je citroen of limoen op kamertemperatuur is, dit zorgt ervoor dat ze meer sap loslaten. Rol vóór het persen je citroen of limoen even onder een vlakke hand over het werkblad, dit zorgt ervoor dat de cellen waarin het vocht zit losbarsten. Snijd je vrucht altijd niet in de breedte doormidden (zoals de meesten van ons doen), maar in de lengte.

Ook de moeite waard om eens te proberen: stop de citroen 15-20 seconden in de magnetron. Laat hem kort afkoelen, snijd hem doormidden (in de lengte dus!) en pers hem uit. De hitte zorgt ervoor dat de vrucht zachter wordt en makkelijker te persen is.

5. Restje wijn over? Bewaar het in de vriezer

Je kent het wel: je wilt een lekkere risotto of stoofschotel maken waar ‘een scheutje wijn’ in gaat, maar je hebt geen wijn in huis. Of alleen die hele dure fles die je van je ouders hebt gekregen en eigenlijk voor een speciaal moment wilt bewaren. Voor zulke momenten is het handig om altijd een restje ‘kookwijn’ achter de hand te hebben.

Onze tip? Gooi een restje wijn na een gezellige borrelavond niet weg, maar schenk het in een diepvrieszakje. Leg het zakje in de diepvries en haal het eruit op het moment dat jouw gerecht om een scheutje wijn vraagt. Zet wel even op het zakje wanneer je het invriest, wijn blijft in de vriezer ca. 3 maanden goed. Deze ingevroren restjes wijn zijn overigens niet heel geschikt meer om te drinken, dus lekker voor het koken bewaren!

Deze wijnen zijn perfect voor bij de borrel: proosten met wijn

Lees ook: Zo kun je wijnvlekken uit kleding verwijderen

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!