Advertentie
Spruitjes bitter?
De een is er dol op, de ander gruwelt ervan. Spruitjes zijn een beetje bitter en zijn door deze typische smaak niet bij iedereen even geliefd. Zonde! Want het zijn echt vitaminebommetjes en wanneer je ze op de juiste manier bereidt ook nog eens hartstikke lekker.
Iedere week gratis kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Kooktijd spruitjes
Spruitjes worden snel bitter wanneer je ze te lang kookt. De kooktijd van spruitjes komt dus vrij precies. Hoelang je de groente moet koken, is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van de spruit.
Gemiddeld gezien kan je voor spruitjes een kooktijd van ongeveer tien tot twaalf minuten aanhouden. Kook ze vooral niet langer, dan krijg je die bekende spruitjeslucht waar de meeste mensen zo van gruwelen en een bittere smaak.
Wil je zeker zijn dat je spruitjes niet bitter gaan smaken? Kook de spruiten vooral dan wat korter. Wanneer je er met je vork in kan prikken, weet je dat ze gaar zijn. Zijn ze nog wat hard? Dan kan je ze alsnog eten, er is niks mis met rauwe spruitjes al vinden de meeste mensen beetgaar lekkerder.
Bittere spruitjes
Heb je juiste kooktijd voor de spruiten aangehouden en vind je smaak nog steeds te bitter? Dan kan je de volgende keer proberen om wat aan het kookwater toe te voegen om de smaak wat te neutraliseren. Voeg bijvoorbeeld een bouillonblokje of een lepeltje suiker aan het kookwater toe. Doordat de spruiten zoeter of zouter worden, neemt de bittere smaak af.
Zoet en zout zijn namelijk tegenhangers van bitter. Andere bekende huismiddeltjes tegen bittere spruiten is een scheutje melk bij het kookwater of het meekoken van een hele ui. Deze laatste twee helpen allebei ook nog eens tegen de spruitjeslucht in huis. Win-win!
Recepten met spruitjes
Alle trucs tegen bittere spruitjes geprobeerd en vind je de groente nog niet lekker? Probeer dan eens om spruiten op een andere manier te bereiden. Wanneer je spruiten roostert, roerbakt of rauw eet, hebben ze een hele andere smaak. Probeer de onderstaande recepten met spruitjes maar!
Waldorf met spruitjes
Een klassieke Waldorfsalade is het niet want traditioneel wordt de salade gemaakt met bleekselderij, appel, walnoten en mayonaise gemaakt. Met spruitjes is minstens net zo lekker, probeer maar!
Gebakken spruitjes met paddenstoelen, witte bonen en dukkah
Wie spruitjes bakt, wil nooit meer anders. Zeker niet wanneer je het combineert met paddenstoelen, witte bonen en de smaakmaker dukkah. Heb je nog wat dukkah over? Geen probleem! Deze Midden-Oosterse topping is ook heerlijk over salades of soep.
Mini-tarte tatin van spruitjes
Wanneer je spruitjes karamelliseert worden ze heerlijk zoet en zeker niet bitter. Met een dakje van bladerdeeg is het een gerecht dat je super bij de soep kan serveren.
Lees ook:
Onze tips
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Gnocchi koken: zo doe je dat
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Zo kan je het beste boerenkool koken en bereiden
Zo decoreer je taart met de tools van Plate-it
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.