Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
BBQ'en bij Willem met team Foodies

Dinner party: de beste tips om zelf een etentje te organiseren

Advertentie

Eten doen we het allerliefst met veel mensen om ons heen, maar een etentje organiseren kan nog best wat voeten in de aarde hebben. Lotus vertelt je alles dat je moet weten om van jouw dinner party een geslaagde avond te maken én de redactie geeft de allerbeste tips, zodat jij op de dag zelf alleen maar hoeft te genieten. 

Etentje organiseren: het menu

Je gastenlijst is compleet, de datum is geprikt en iedereen is uitgenodigd. En nu? Tijd om het menu samen te stellen! Om het jezelf makkelijker te maken, kun je bij het etentje organiseren kiezen voor een bepaald thema, zoals de Franse, Griekse of Spaanse keuken. Zo weet je zeker dat alle gangen bij elkaar passen.

Tip van Bas
Inventariseer van tevoren wie je gasten zijn: hebben ze allergieën, eten ze vegetarisch of vegan of zijn er andere dieetwensen? Zo kun je je zo goed mogelijk menu afstemmen op het hele gezelschap, zodat je wel allemaal hetzelfde kunt eten – dat is wel zo gezellig.

Bovenal is het belangrijk dat je je gangen op elkaar afstemt: serveer je een zwaar hoofdgerecht, ga dan voor een wat lichter voorgerecht, zodat je gasten straks ook nog plek hebben voor het toetje. Probeer ook balans te vinden in de smaken: wissel gerechten met sterke smaken af met gangen met een wat subtielere smaak. Zo worden je gasten niet overrompeld door de hoeveelheid smaken die op ze afkomt. 

Koken voor grote groepen

Komen er veel gasten? Ga dan voor een koud voorgerecht, dat is makkelijker dan een warm voorgerecht op de juiste temperatuur houden. Je kunt dan voor een hoofdgerecht kiezen dat je in de oven kunt schuiven terwijl jullie van het voorgerecht genieten. Door ook het dessert af te stemmen, zorg je echt voor een stressvrije avond: een gerecht als een ijstaart, tiramisu of semifreddo hoef je alleen nog maar tevoorschijn te toveren en klaar! 

Tip van Willem
Maak gerechten die je vaker hebt gekookt; het is zonde als je er op de avond zelf achter komt dat een recept tóch wat langer duurt of minder lekker is dan je had verwacht.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Maak het jezelf makkelijk

Wil je het jezelf makkelijk maken? Organiseer dan een potluck-diner, waarbij iedereen wat meeneemt. Zo weet je zeker dat je genoeg eten hebt én dat al je gasten iets kunnen eten dat ze lekker vinden. Bovendien kun je zo nieuwe gerechten proberen en inspiratie opdoen voor het organiseren van het volgende etentje. 

De voorbereiding 

Om jezelf op de avond van het etentje een hoop stress en gehannes met potten en pannen te besparen, is het fijn om alle gerechten zo goed mogelijk voor te bereiden. Bij het ene gerecht gaat dat nou eenmaal makkelijker dan het andere. Zo kun je soep heel goed voorbereiden en vlak van tevoren opwarmen, maar wordt een salade al snel slap als je hem een paar uur laat staan. Kies dus voor recepten die je een paar dagen goed kunt houden in de diepvries of de koelkast, zoals soep, lasagne of quiche. Ook veel pastasauzen kun je al van tevoren maken; de smaak wordt er zelfs vaak dieper en lekkerder van. 

Ook kleine stapjes kun je alvast voorbereiden: weeg alle ingrediënten, snijd de groenten en zorg er vooral voor dat je alles al in huis hebt; dat scheelt geren naar de supermarkt terwijl je gasten met hongerige magen aan tafel zitten. Zo hoef jij straks alleen nog de laatste hand aan het gerecht te leggen. 

Tip van Yvonne
Maak iemand anders verantwoordelijk voor kleine taakjes, zoals ervoor zorgen dat iedereens glas constant gevuld is. Zo kun jij je richten op het maken en presenteren van het eten.

Gerechten voorbereiden voor etentje

Wil je écht uitpakken met je menu? Maak de gerechten dan al een keer voor jezelf, bijvoorbeeld een week van tevoren. Zo kom je op de avond zelf niet voor verrassingen te staan of kun je toch nog besluiten om voor een iets minder ingewikkeld recept te gaan. Simpele recepten hoeven namelijk helemaal niet minder lekker te zijn. Ga voor goede, verse ingrediënten die van zichzelf al barsten van de smaak en je gasten zijn hoe dan ook onder de indruk.  

Tip van Lotus
Kies voor gerechten die je vooraf kunt invriezen. Bak bijvoorbeeld zelf een brood en maak daar zelf boter bij. Beide kun je perfect invriezen en hoef je op de dag van het etentje alleen nog even te laten ontdooien.

De avond zelf 

Tijd voor de laatste voorbereidingen! Kleed je tafel mooi aan met een tafelkleed, mooi servies, kaarsen en bloemen of wat groen. Heb je een tafelschikking? Zet dan naamkaartjes bij de borden. Zorg dat je in de keuken alles hebt voorbereid wat er voorbereid kon worden. Zet muziek aan die past bij de sfeer van je etentje – met wat zachte salsamuziek op de achtergrond smaken enchilada’s oprecht lekkerder! 

Tip van Anne
Ga voor een effen tafelkleed, bijvoorbeeld in ecru, en leg bij elk bord een mooi servet en een gedroogd bloemetje. Leg daar dan een naamkaartje of een menukaart bij. Supersimpel, maar wel meteen feestelijk.

Gasten ontvangen

Het is het leukste als je je gasten wat kunt aanbieden zodra ze binnenkomen. Geef ze bijvoorbeeld een zelfgemaakte mock- of cocktail en serveer er kleine hapjes bij. Dat is direct een goed voorproefje op wat ze die avond nog meer te wachten staat. Bonuspunten als het drankje en hapje passen bij het thema van de avond! 

Tip van Marieke
Zorg dat je gasten iets te doen hebben aan tafel, bijvoorbeeld een spelletje of leuke puzzel. Dan zitten ze niet zo op het eten te wachten terwijl jij in de keuken de laatste hand aan het diner legt.

Leuke avond

Het allerbelangrijkste is dat je een leuke avond hebt, dus geen stress als het allemaal niet zo loopt als je had gehoopt. Met deze tips, moet het in ieder geval goedkomen, dus geniet ervan! 

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!