Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
flamberen

Dit moet je weten voordat je gaat flamberen

Advertentie

Het ziet er niet alleen spannend uit, het geeft sommige gerechten nét wat extra's: flamberen. Wil je deze kooktechniek toepassen? Lees eerst dit artikel om ongelukken en paniek te voorkomen. Wij delen al onze tips & tricks over flamberen.

Wat is flamberen?

Flamberen is een kooktechniek uit de Franse keuken waarbij je alcoholische drank zoals cognac aan de pan met het gerecht toevoegt en vervolgens met vuur aansteekt. De naam van deze techniek is dan ook ontleend aan flammes, het Franse woord voor ‘vlammen’.

De alcohol zal ontvlammen waanneer je er een lucifer bij houdt en voor een deel verdampen. Na een poosje zullen de vlammen vanzelf uitdoven. Flamberen is geen hele moeilijke techniek, maar je moet je wel aan een aantal regels houden zodat het veilig blijft. Daarom geven we je de beste tips om te flamberen.

Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waarom flamberen?

Er zijn meerdere redenen waarom we flamberen. Ten eerste doe je dit om de smaak van het gerecht te verbeteren. Tijdens het branden zal de suiker karamelliseren wat invloed heeft op de kleur en de smaak van het gerecht. Doordat een deel van de alcohol verdampt, wordt de smaak verfijnder en zullen de smaakstoffen in de gebruikte drank meer geconcentreerd zijn. Daarnaast is flamberen natuurlijk een leuk spektakel. Dat is ook de reden waarom flamberen vaak direct aan tafel gebeurt; het gaat om de show. Flamberen lijkt op een toverkunstje van een goochelaar en geeft het diner direct een feestelijk tintje. Het afbranden van gerechten met alcohol doen we dan ook het vaakst tijdens het kerstdiner.

Tips om te flamberen zonder ongelukken

Je wilt er een leuke show van maken, maar veiligheid staat natuurlijk voorop. Hoe flambeer je zoals het hoort en vooral zonder ongelukken? Wij geven je de beste tricks & tips om te flamberen.

Met welke drank kun je flamberen?

Om te flamberen heb je een alcoholische drank met 30-40% alcohol nodig. Cognac, likeur (zoals Cointreau of Grand Marnier) en rum zijn hiervoor ideaal. Gebruik geen drank met een te hoog alcoholpercentage, anders krijg je té grote vlammen. Met een drank met een te laag alcoholpercentage zoals wijn zal het ook niet lukken – de drank vat geen vlam.

Wat kun je flamberen?

In principe kun je bijna alles flamberen. Vlees, vis, groenten, fruit of crêpes – het is allemaal mogelijk. En zelfs paddenstoelen. Zoek je een makkelijk recept om vast een beetje te oefenen? Probeer deze parelhoen met geflambeerde oesterzwammen of deze geweldige crêpes Suzette.

Crêpes Suzette

Crêpes Suzette

Sanne: “Het perfect snijden van een sinaasappel, Willem legt uit dat dat vaak het eerste klusje is dat leerling-koks krijgen. Het is een precies klusje waar je handigheid van krijgt met je mes. Maar steeds als ik met een mes aan de slag ben, kijkt Willem het liefst weg. Terwijl ik toch nog nooit in mijn vingers gesneden heb. Maar misschien moet ik dat even afkloppen. Wat me dan veel gevaarlijker lijkt, is het omdraaien van de crêpes met je vingers, wat Willem uit automatisme zonder nadenken voordoet. Gelukkig mag het ook met een spatel.”

Naar het recept

Ga je flamberen? Afzuigkap uit!

Dit is misschien de belangrijkste tip om te flamberen. Zorg dat de afzuigkap uitstaat vóórdat je gaat flamberen. Door de zuigende werking van de afzuigkap zou deze vlam kunnen vatten en brand kunnen veroorzaken.

Voorbereiding

Zet alle ingrediënten die je nodig hebt eerst klaar. Zorg dat je geen synthetische kleren aanhebt en draag het liefst een stevig katoenen schort over je kleding. Spuit zeker geen deo of parfum vlak voor het flamberen, want ook deze bevatten alcohol en kunnen ontvlammen.

Gebruik een koekenpan met een dikke bodem en zonder antiaanbaklaag, die bestand is tegen hoge temperaturen. Een pan met een extra lang handvat is het handigst zodat je de pan veilig vast kunt houden en voldoende afstand kunt houden. Houd rekening met eventuele grote vlammen en zorg daarom voor voldoende ruimte boven en rondom de pan.

Houd ook een passend deksel bij de hand. Worden de vlammen te hoog of wil je ze om een andere reden uitdoven? Leg simpelweg het deksel op de pan. Zo doof je snel en veilig het vuur zonder het gerecht te verpesten.

Aan de slag

Giet een flinke scheut alcoholische drank in de pan met bijvoorbeeld een biefstuk of crêpes en verwarm even. Houd de pan nu schuin tegen de brandende gaspit aan, zodat de alcoholdampen vlam kunnen vatten. Is het gelukt en zie je vlammetjes in de pan ontstaan? Gefeliciteerd, je bent aan het flamberen!

Lukt het niet? Je kunt ook een extra lange lucifer gebruiken om de drank in de pan aan te steken. Houd de boel goed in de gaten en blijf op voldoende afstand.

tips om te flamberen

Hoelang moet je flamberen?

Flamberen duurt nooit lang. De vlammen doven meestal binnen één minuut vanzelf. Gaat het vuur niet uit of worden de vlammen te groot? Geen paniek! Leg het deksel dat je klaar hebt liggen van je af op de pan en zet het vuur uit. Zonder zuurstof is er geen vuur en zullen de vlammen dus snel uitdoven. Doof het vuur nooit met water. Dat is minder veilig en bovendien zonde van je gerecht.

Hoeveel alcohol blijft er achter na het flamberen?

Veel mensen denken dat vrijwel alle alcohol tijdens het flamberen verdampt, maar dat is niet waar. Uit verschillende experimenten blijkt dat er na kort flamberen 75% van de gebruikte alcohol in het gerecht overblijft. Houd er dus rekening mee als er kinderen mee-eten of als je van plan bent om na het diner achter het stuur te gaan zitten.

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!