Haring is gezond

Wist je dat haring hartstikke gezond is? Net als bij zalm en makreel zit deze vis vol met gezonde vetten en omega-3. Gezond vet klinkt misschien een beetje gek, maar dit vet helpt beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het schijnt goed te zijn om minimaal één keer per week vis te eten, dus neem dat tussendoortje als je langs de viskraam komt! De uitspraak “haring in het land, dokter aan de kant” is mooi van toepassing.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is Hollandse Nieuwe?

Er zit een belangrijk verschil tussen ‘gewone’ haring en een Hollandse Nieuwe. Dat heeft voornamelijk te maken met het vetpercentage en het moment waarop de vis gevangen wordt. Het hele jaar door wordt er gevist op haring. Veel van de gevangen gewone haring verdwijnt in salades, wordt tot braadharing bereid of je ziet hem ‘achter het raampje’ van een potje rolmops. Pas met een minimaal vetpercentage van 16% – in de periode mei tot aan juli (dan hebben sommige zelfs wel 25% vet) – wordt deze verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

Van deze hele voorraad kan men vervolgens de rest van het jaar genieten. Na september heet deze vis niet langer Hollandse Nieuwe, maar maatjesharing.

Duurzame vis met keurmerk

Haring is een duurzame vis. De haringstand in zee wordt voortdurend gemonitord om overbevissing te voorkomen. Daarnaast zwemt de vis het liefst in grote scholen. Dit betekent dat de vis dicht bij elkaar zwemt waardoor er nauwelijks bijvangst is. Vissers kunnen een hele school in één keer opvissen. Haring zwemt over het algemeen niet over de bodem, waardoor er geen bodemschade ontstaat tijdens het vissen. Alle Hollandse Nieuwe heeft dan ook het MSC keurmerk.

En… Haring is lekker

Oké, hier zijn de meningen over verdeeld. Je houdt ervan of je gruwelt ervan. Toch heeft deze vette vis behoorlijk wat fans! Zo uit het vuistje aan de staart, in stukjes met ui en zuur of verwerkt in een frisse salade. Haring is veelzijdig en goed te combineren met andere ingrediënten. Wat dacht je van bietjes, radijs of appel? In het seizoen verschijnt Hollandse Nieuwe op behoorlijk wat menu’s van gerenommeerde restaurants. Je vindt de vis in alle soorten en maten. Zo heb je ook zoute haring bij de visboer of zure haring in pot.

Kortom; ren naar de viskraam en neem een Hollandse Nieuwe als snack! Eet je ‘m liever niet van de staart? We hebben een aantal heerlijke recepten voor je klaargezet ter inspiratie.

Recepten met haring:

Dutchy Club Sandwich

Een heerlijke club sandwich, maar dan net even iets anders. Door de toevoeging van verse vis wordt deze sandwich onweerstaanbaar lekker!

Dutchy Club Sandwich

Bruschetta met haring en gemarineerde rode ui

Ideaal voor bij de borrel, als voorgerecht of gewoon als snack. In dit recept maken we klassieke Italiaanse bruschetta met wat Nederlandse invloeden. Door de gemarineerde ui smaakt elke hap heerlijk. Zet de wijn maar alvast koud voor bij de borrel!

Bruschetta met haring en gemarineerde rode ui

Mexicolanda met pittige haring

Wat krijg je als je Mexicaanse wraps combineert met Hollandse Nieuwe? Precies; een mexicolanda! Hou wat ruimte vrij voor op de borrelplank, want dit borrelhapje steelt gegarandeerd de show.

Mexicolanda met pittige haring

North Sea sushi

Sushi uit de Noordzee? Jazeker! En welke vis past daar nou het beste bij? Precies, verse haring. Heb je binnenkort een avondje sushi gepland? Vergeet dan niet dit heerlijke recept te maken.

North Sea sushi

Urban Cleopatra met haring

Dit broodje is perfect als je zin hebt in een lekkere én voedzame lunch. De lichte sojasaus geeft het geheel een beetje zout, de mierikswortel zorgt juist weer voor een beetje pit in dit broodje.

Urban Cleopatra met haring