Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
bord met plakken Parmigiano Reggiano

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Als je denkt aan kaas voor over de pasta of risotto dan kom je al gauw uit bij Grana Padano en Parmezaanse kaas (officieel Parmigiano Reggiano). Maar zijn deze Italiaanse kazen eigenlijk hetzelfde? We leggen het je graag uit!

Lees verder na de advertentie

Bij een rondje door de supermarkt sta je al gauw vertwijfeld voor het zuivelschap. Moet je Grana Padano in huis halen, of toch Parmigiano Reggiano? En welke van de twee is nu eigenlijk de Parmezaanse kaas zoals die in Nederland vaak in recepten wordt omschreven? Lees snel verder om daarachter te komen!

In samenwerking met

ice.itesteri.it en assolatte.it

Is Grana Padano Parmezaanse kaas?

In Nederland wordt de term ‘parmezaan’ vaak gebruikt als verzamelnaam voor harde Italiaanse kazen. Als je in een recept Parmezaanse kaas ziet staan, wordt er dus niet per se één specifieke kaassoort bedoeld. Toch kun je er wel vanuit gaan dat de meeste mensen het verwarren met Parmigiano Reggiano en dus niet Grana Padano!

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is Grana Padano?

Grana Padano is een harde Italiaanse kaas met nootachtige en zoute tonen. De naam komt van Grana, korrels van gemalen kaas, en Padano, de Italiaanse benaming voor de Povlakte. De Povlakte is een vlak gebied rond de Italiaanse rivier de Po. De kaas wordt in een groot gebied in Noord-Italië gemaakt, van de Povlakte tot de Dolomieten. Hierin verschilt het van Parmigiano Reggiano, die in een veel kleiner gebied gemaakt mag worden: de provincies Parma en Reggio Emilia. De kaas wordt gemaakt van koemelk en rijpt ongeveer 12 maanden. Dit zorgt voor de stevige structuur en de specifieke, subtiel zoute smaak.

Tip!

Grana Padano en Parmigiano Reggiano

Hoewel de herkomst van Grana Padano en Parmigiano Reggiano verschilt, zijn er ook overeenkomsten. Zo worden beide kazen gemaakt van koemelk en daarna minstens 12 maanden gerijpt. Hierdoor krijgen de kazen de stevige structuur en specifieke smaak. Parmigiano Reggiano heeft echter een intensere en korreligere structuur, terwijl Grana Padano milder en iets romiger is.

Bovendien mag Parmigiano Reggiano alleen geproduceerd worden in een klein gebied rond de provincies Parma en Reggio Emilia, terwijl Grana Padano uit een veel groter gebied in Noord-Italië komt.

Tip

Laat je niet misleiden door kazen met namen als ‘Parmezaan’ — zo zouden ze het in Italië nooit noemen! Wil je er zeker van zijn dat je de juiste kaas in handen hebt? Controleer dan of er op de verpakking een geel logo met het DOP-keurmerk staat. Dit keurmerk is geregistreerd bij de Europese Unie en garandeert de herkomst en kwaliteit van de kaas.

Het ultieme recept met Grana Padano

Wil je kaas kiezen voor over de pasta of risotto? Dan is Grana Padano altijd een goede keuze! Het is heerlijk als tafelkaas en perfect om te raspen over je favoriete gerechten. Wat denk je bijvoorbeeld van dit heerlijke recept?

Risotto primavera met doperwtjes, worteltjes en grana padano

Risotto primavera met doperwtjes, worteltjes en Grana Padano

Geniet van een romige risotto primavera met knapperige doperwtjes, zoete worteltjes en een rijke topping van Grana Padano. Simpel, smaakvol en heerlijk!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 750 ml kippenbouillon
  • 80 g boter (waarvan 50 g in blokjes)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 100 g jonge worteltjes (in plakjes van ca. 1 cm)
  • 200 g arborio risottorijst
  • 50 ml witte wijn
  • 100 g doperwtjes
  • 50 g groeneaspergepuntjes
  • 75 g Grana Padano (geraspt + extra)

Bereiding

  1. Verhit de bouillon in een pan tot hij net begint te koken. Zet het vuur lager en houd warm.

  2. Verhit een ruime pan met dikke bodem en smelt 30 g boter erin. Fruit de ui en de wortel er op laag vuur in ca. 5 minuten glazig in.

  3. Zet het vuur hoger, voeg de risottorijst toe en bak een paar minuten mee. Zorg dat alle rijstkorrels goed bedekt zijn met een laagje boter en een beetje glazig worden, zonder dat de ui of de rijst verbrandt.

  4. Blus af met de witte wijn als de rijst goed heet is. Laat de wijn helemaal inkoken, zodat de rijst er weer droog uitziet.

  5. Voeg nu zoveel hete bouillon toe dat de rijst net onderstaat. Blijf goed roeren met een houten lepel en voeg telkens wat nieuwe bouillon toe als de vorige portie bijna opgenomen is; de rijst mag nooit droogstaan.

  6. Blijf dit ca. 18 minuten doen tot de rijst beetgaar is. Voeg na ca. 10 minuten de doperwtjes en de groeneaspergepuntjes toe.

  7. Proef of de rijst gaar is; de korrels moeten mooi opgezwollen zijn maar van binnen nog net een stevige bite hebben. Neem de rijst van het vuur en laat ca. 2 minuten rusten.

  8. Klop 50 g blokjes koude boter krachtig door de risotto, gevolgd door de Grana Padano. Het moet een smeuïg geheel zijn dat mooi ‘golft’ in de pan.

  9. Verdeel de risotto direct over platte borden en rasp nog wat Grana Padano eroverheen.

Foto’s en receptuur: Willem van Santen

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!