Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
prei minestrone

7x de lekkerste minestronesoep recepten

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Minestrone is een Italiaanse soep boordevol verse groente. Minestra betekent ‘soep’ in het Italiaans. Minestrone is hiervan de vergrotende trap en betekent eigenlijk ‘grote soep’, vanwege de vele ingrediënten die het kan bevatten. Wil je dus een goedgevulde, voedzame maaltijd op tafel zetten? Dan is minestronesoep precies wat je zoekt. Daarom vind  je hier de lekkerste minestronesoep recepten bij elkaar. 

Klassieke Italiaanse minestronesoep

Zoals gezegd is minestrone een Italiaanse soep. Een klassieke minestronesoep is een dikke soep vaak op basis van vlees, groente en pasta. Veelvoorkomende ingrediënten zijn bonen, ui, selderij of bleekselderij, wortel, parmezaanse kaas en tomaat.

Hét geheime recept is er niet, maar het wordt meestal gemaakt van welk vlees en welke groente er op dat moment beschikbaar zijn. Vaak wordt de soep gemaakt op basis van vleesbouillon, zoals rundvlees- of kippenbouillon.

Tip!

Italiaanse minestronesoep

Italiaanse minestronesoep van oma Jetty

Soep maken als een Italiaanse nonna? Met dit recept maak je Italiaanse minestronesoep net als oma Jetty van oma’s soep.

Naar het recept

Meer minestronesoep recepten

Naast de klassieke Italiaanse minestronesoep recepten, zijn er talloze variaties mogelijk. Kijk zelf maar!

Minestrone met gehaktballetjes en pesto

Minestrone met gehaktballetjes en pesto

Er bestaan volop vega minestrone recepten. Maar heb je eens zin in vlees? Dan is deze versie met gehaktballetjes precies wat je zoekt.

Naar het recept
Groene minestrone met cannellini- bonen en ricotta- dumplings

Groene minestrone met cannellini-bonen en ricotta-dumplings

Dat minestrone niet altijd rood hoeft te zijn bewijst deze groene variant. Extra lekker met ricotta-dumplings.

Naar het recept
Winterminestrone met raclettebroodje

Winterminestrone met raclettebroodje

Hartje winter en zin in een verwarmend soepje? Ga dan voor deze winterminestrone.

Naar het recept
Pastel de nata met gebrande meringue van agavesiroop en limoen

Zomerminestrone met basilicum, courgette, gepelde tomaten en grissini

Zo’n zelfgemaakt soepje met verse basilicum en courgette is hartstikke lekker in de zomer. Laat die zon maar komen!

Naar het recept
Voorjaarsminestrone met walnoten-peterseliepesto

Voorjaarsminestrone met walnoten-peterseliepesto

Deze minestrone zit bomvol verse kruiden én maak je extra lekker met je zelfgemaakte pesto.

Naar het recept
prei minestrone

Prei-minestrone met witte bonen en peterseliepesto

Deze prei-minestrone maak je af met je eigen pesto. Lekker met knapperig desembrood.

Naar het recept
Italiaanse minestrone

Italiaanse minestrone

Op zoek naar het lekkerste recept voor minestrone? Met dit recept zet je gemakkelijk een klassieke Italiaanse minestronesoep op tafel.

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
Italiaanse minestronesoep

Italiaanse minestronesoep van oma Jetty

Soep maken als een Italiaanse nonna? Met dit recept maak je Italiaanse minestronesoep net als oma Jetty van oma’s soep.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 el roomboter
  • 200 g haricots verts (in stukjes)
  • 1 wortel (in kleine blokjes)
  • 3 stengels bleekselderij (in plakjes)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (in plakjes)
  • 2 preien (in ringen)
  • 3 takjes peterselie
  • 3 takjes selderij
  • 1 laurierblaadje
  • 800 g gepelde tomaten (uit blik)
  • 150 g kerstomaatjes (doormidden gesneden)
  • 1,5 liter groente- of kippenbouillon
  • 100 g vermicelli (optioneel)
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • vers basilicum (fijngesneden)
  • verse peterselie (fijngesneden)
  • parmezaanse kaas (geraspt)

Bereiding

  1. Smelt 1 eetlepel roomboter in een braadpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de haricots verts, wortel en bleekselderij toe en bak alles al omscheppend 3 minuten; zorg ervoor dat de groenten niet kleuren. Zet de pan tot gebruik opzij.

  2. Smelt de resterende eetlepel roomboter in een soeppan op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en prei al omscheppend tot ze lichtbruin kleuren.

  3. Bind de takjes kruiden en het laurierblaadje met een stukje keukentouw samen. Voeg ze samen met de gepelde tomaten, kerstomaatjes en bouillon toe aan de soeppan. Voeg ook de gebakken groenten en vermicelli (als je die gebruikt) toe.

  4. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook en laat daarna op laag vuur 10 minuten koken. Breng de soep op smaak met de extra vergine olijfolie en wat zeezout en versgemalen zwarte peper. Garneer de soep met fijngesneden basilicum, peterselie en geraspte Parmezaanse kaas.

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!