Shepherd’s pie met zoete aardappel
Eenvoudig
25 minuten bereidingstijd25 min. bereidingstijd
ca. 1 uur en 10 minuten wachttijdca. 1 u. en 10 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Prik de zoete aardappels rondom in met een vork. Leg ze in een ovenschaal en bak ze 45 minuten, of tot ze zacht zijn; sommige zoete aardappels lekken een soort karamel, haast zoals boomsap.
2. Haal ze uit de oven en laat ze enigszins afkoelen. Snijd de zoete aardappels in stukken (laat de schil eraan, die wordt lekker krokant) en schep om in een kom met de nootmus- kaat, boter en 1 eetlepel van de extra vierge olijfolie. Zet ze even opzij.
3. Vet een grote braadslede (2,5 liter inhoud) in met olie. Bak intussen de pancetta in een droge, diepe koekenpan op middelhoog vuur goudbruin. Houd de pancetta even apart in een kom. Meng in een andere kom het varkens- en runder- gehakt door elkaar. Giet een eetlepel olie in de koekenpan, voeg het gehaktmengsel toe en druk het aan zodat het een grote hamburger wordt. Laat het gehakt aan één kant in 4 minuten bruin worden, breek het dan in stukjes en bak – al roerend – nog 3 minuten op hoog vuur. Voeg het gehakt toe aan de pancetta in de kom.
4. Giet de overgebleven olie in de pan. Voeg de ui, wortel, bleekselderij en worcestersaus toe en fruit dit al roerend
5. Roer de diepvriesdoperwten erdoor en schep het gehakt- mengsel in de braadslede. Top af met de grove zoeteaard- appelpuree, bestrooi met zoutvlokken en bak 30 minuten in de oven, of tot goudbruin en bubbelend aan de randjes. Ser- veer bestrooid met peterselie en gebakken sjalotjes, en geef er een frisse salade bij.