Bereiding

  1. Snijd de varkenslever en het buikspek in stukken van ca. 2 centimeter.
  2. Verdeel het vlees over een ondiepe schaal en plaats deze 30 minuten in de diepvries, zodat het vlees licht aanvriest. Leg de crépinette in een bak met koud water om schoon te laten weken.
  3. Maal het aangevroren vlees met een gehaktmolen met een 5-millimeterplaat. Meng alle ingrediënten voor de vulling, behalve de pistachenoten, stevig met je handen tot een homogene massa.
  4. Verwarm de oven voor op 150°C. Vet een patévorm met een inhoud van 1 liter in met de olijfolie. Bekleed de vorm met de crépinette en laat dit over de rand van de vorm hangen. Verdeel een derde van de vulling over de vorm en verdeel hier gelijkmatig de helft van de pistachenoten overheen. Druk met de bolle kant van een lepel aan. Maak op dezelfde manier nog een laag en dek af met de rest van de vulling. Tik de vorm een paar keer op het werkblad om zoveel mogelijk lucht uit de vulling te verwijderen. Sla de crépinette over de vulling zodat deze volledig is bedekt. Knip of snijd eventuele overtollige crépinette af. Sluit de vorm af met de deksel.
  5. Plaats de patévorm op het rooster in het midden van de voorverwarmde oven en laat de paté ca. 1 uur en 15 minuten garen. Haal de deksel van de vorm en laat de paté nog ca. 30 minuten  langer garen totdat deze een kerntemperatuur van 68°C* heeft bereikt.
  6. Haal de vorm uit de oven en laat de paté een halfuurtje in de vorm zonder deksel afkoelen. Plaats de vorm in de koelkast en laat de paté een nacht in de koelkast staan voordat je deze uit de vorm lost.
  7. Serveer de paté de campagne met het stokbrood en de cornichons.

Tip: Je kunt de vorm ook dakpansgewijs met plakjes ontbijtspek in plaats van crépinette bekleden.

*Heb je geen kernthermometer in huis om de kerntemperatuur te meten? Steek dan een satéprikker in de paté om te controleren of deze gaar is. Als de prikker schoon blijft kan je paté uit de oven.

Van kop tot staart: Varken

Bestel hier:

Van kop tot staart: Varken
€29,99