Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Broodje bal 3.0

Broodje bal 3.0

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 50 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 50 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Voor de koolsla

Voor de paddenstoelenketchup

Voor de gehaktballen

Bereiding

  1. Verwarm voor de koolsla 350 ml water met de azijn, de suiker en het zout tot de suiker is opgelost. Laat de marinade afkoelen. Rooster het komijnzaad en het venkelzaad in een droge koekenpan.

  2. Verwijder de buitenste bladen van de kool en snijd de kool in 4 parten. Snijd de kool in dunne repen van de stronk. Snijd de rode peper in de lengte in en verwijder de zaadlijsten. Was de rode peper en snijd hem in ringen. Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Meng de kool, de ui, de rode peper, het komijnzaad en het venkelzaad met de marinade. Laat in een afgesloten bak of pot ca. 2 uur marineren in de koelkast.

  3. Maak voor de paddenstoelenketchup de paddenstoelen schoon. Pel en snipper de knoflook en de sjalotten. Pureer de paddenstoelen met de knoflook en 3 el azijn. Verhit de olie in een koekenpan. Fruit er de sjalot in. Voeg het paddenstoelenmengsel toe en fruit het mee. Voeg de suiker toe. Snijd de ansjovisfilets klein. Roer ze door het paddenstoelenmengsel en kook onder regelmatig roeren ca. 10 minuten op laag vuur. Roer de mosterd erdoorheen en kook ca. 5 minuten door. Breng de ketchup op smaak met zout en peper en eventueel extra azijn. Laat afkoelen.

  4. Week voor de gehaktballen het brood in de melk. Pel en snipper de ui. Knijp het brood uit. Meng het gehakt met de eieren, het brood, de ui, de ketjap, de mosterd en 1 tl zout. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Vorm 4 ballen van het gehakt. Leg ca. 30 minuten in de koelkast.

  5. Wentel de gehaktballen in het paneermeel. Verhit de boter in een braadpan en bak er de gehaktballen rondom goudbruin in. Voeg de vleesfond toe en leg het deksel op de pan. Bak de gehaktballen 30-40 minuten op laag vuur. Keer de gehaktballen af en toe om.

  6. Snijd de broodjes door. Rooster de binnenkant eventueel in een droge koekenpan. Bestrijk de broodjes met de mayonaise. Leg er wat uitgelekte koolsla op. Beleg met een gehaktbal en  wat paddenstoelenketchup en sluit af met de bovenkant van het broodje.

Per portie: 946 kcal | 72 g koolhydraten | 43 g eiwit | 51 g vet

Foto’s: Stephan van Raay Receptuur & foodstyling: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)